Snapdragon Procesori pomažu u kreiranju boljih fotografija

Objavio u 23/06/2015 u 4:07

Svi vrlo dobro znamo koliko su kamere bitne na pametnim telefonima danas. Telefoni su postali uređaji koje nosimo sa sobom svaki dan, svuda i danas je lakše nego ikad uhvatiti bitan momenat. A “idiote” smo ostavili kod kuće.

Filteri, editori i drugi softver za poboljšavanje fotografije su se pojavili kao solucija kada fotografija nije ispala onako kako smo to želeli, a danas služe u “kreativne svrhe”. Goldie je na ovu temu pisala davno, pa se možete podsetiti ako želite.

Kvalitetnu fotografiju čini nekoliko faktora. Od veličine senzora, rezolucije, otvora blende, optičke stabilizacije do vremena koje je potrebno da kamera fokusira određeni objekat. Qualcomm je objasnio kako njihovi procesori koji se ugrađuju u telefone uspevaju ovo da izvedu.

Snapdragon procesori su dizajnirani tako da kombinuju različite Auto Focus sisteme i prebacuju se sa jednog na drugi kada je to potrebno. Contrast Auto Focus je najčešći proces gde se meri kontrast svih mogućih fokusnih tačaka i bira najbolji mogući. Ovaj proces je poprilično nepouzdan, pogotovo kada su u pitanju pokretni objekti.

Naprednija tehnologija Auto Focus sistema uključuje Phase Detection Auto Focus (PDAF) koji se često viđa u DSLR kamerama. Senzor upoređuje dve fotografije sa različitom žižinom daljinom. Ovim procesom se dobija pouzdaniji ishod nego kod kontrastnog auto fokusa. Zapravo je ova tehnologija najsličnija principu kako ljudsko oko funkcioniše. Ova tehnologija se prvi put našla u upotrebi u ISOCELL kamerama u Samsungovom Galaxy S5 modelu, a kasnije i u Oppo R7 koji je dolazio sa Snapdragon 615. Sony je takođe predstavio IMX230 senzor koji je imao ovu tehnologiju za fotografisanje pokretnih objekata.

Laserski Auto Focus je tehnologija koja je predstavljena u LG G3 telefonu i nastavila svoj život u kasnijim modelima ove kompanije, uključujući i nedavno predstavljeni LG G4. Lenovo VIBE Shot takođe ima laserski auto fokus. Ova tehnologija radi mnogo bolje od PDAF tehnologije u uslovima niskog osvetljenja jer uključuje infra crveni emiter i risiver, tako da se laserski snop odbija od objekte i procesor mnogo preciznije može da kalkuliše distancu između telefona i objekta što rezultuje u bržem fokusiranju.

[via Qualcomm]

Tags: Auto FocusContrast Auto FocusDSLRGalaxy S5IMX230ISOCELLLenovo VIBE ShotLG G3LG G4Oppo R7PDAFPhase Detection Auto FocusQualcommSnapdragon

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share