Problemi sa Play Prodavnicom i kako ih rešiti?

Objavio u 25/01/2015 u 21:08

Gotovo svaki korisnik Androida se u jednom momentu sreo sa problemom da Google Play Store, ili ti po srpski Google Plej Prodavnica, neće da se otvori ili neće da instalira aplikacije.

Već smo pisali na ovu temu u tekstu Google Play prodavnica izbacuje grešku, moguće rešenje! Međutim, postoji još jedan problem koji se dešava uglavnom korisnicima iz Srbije (moguće i Crne Gore) a koji je vezan za menjanje imena države i skorijeg dodavanja Srbije na listu država koje mogu da kupuju na Play Prodavnici.

Dakle, kao što je u prethodnom tekstu, linkovanom gore objašnjeno, probajte prvo da obrišete data Play Prodavnice, ako to ne uspe, probajte da uklonite i ponovo dodate Google nalog, ako ni to ne prođe, probajte da uradite Factory Reset – ovo uglavnom pomaže kod većine problema.

Za problem imena države, Play Prodavnica vam zapravo neće dati nikakvu grešku, te ćete biti vezanih ruku i nećete znati o čemu se radi. O čemu se radi?

S obzirom da smo od devedesetih prošli kroz promenu naziva države (Savezna Republika Jugoslavija > Srbija i Crna Gora > Srbija – možda je bilo još, ne pamtim 😀 ) Google i ostali servisi na netu više nemaju blage veze ko smo, šta smo i kako se zovemo! A izgleda ni mi sami to više ne znamo.

Dakle, u Google Wallet-u koji je vezan za vaš Google nalog vrlo verovatno stoji da ste iz Srbije i Crne Gore (Serbia and Montenegro) što od skora pravi problem na Play Prodavnici. Sa telefona je to nemoguće promeniti, jer nemamo pristup Google Wallet aplikaciji, međutim to je izvodljivo kroz Google Wallet web verziju.

Zato sad svi pravac google.com/wallet, ulogujte se i pod opcijom Payment methods ćete dobiti vaše kartice koje ste uvezali za plaćanje.

google novcanik

Pored same kartice, sa desne strane, imaćete opcije edit i remove, kliknite na edit da bi ste izmenili podatke. Ovde ćete videti da je odabrana lokacija zapravo nepostojeća Serbia and Montenegro (CS). Kliknite na taj padajući meni i nađite Srbiju.

srbija i crna gora

Zapravo smo Republic of Serbia (RS).

srbija

Ako vam se iz nekog razloga resetuju prethodno popunjena polja kao što su grad, poštanski broj i CCV, popunite ih ponovo i sačuvajte izmene. Sada bi trebalo da vam Play Prodavnica ponovo radi 😉

Tags: Android SrbijaGoogle novčanikGoogle Play StoreGoogle Plej ProdavnicaGoogle. Wallet

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

10 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Mislim da lokacija iz address booka nema veze, u pitanju je Home Address iz settingsa (zupcanik desno). Koja lokacija ti tamo pise.

  Ukljucena mi je sinhronizacija na svim uredjajima, ali nema veze sa tim. Probao i sa javnim VPN-om, i sa pravim privatnim poslovnim, isto je sve.

 • Brisanjem podataka? Pokusao vec. Obrisao sam sve kartice, Medjutim Home adresu ne mogu ni da izbrisem ni da promenim, a tamo pise CS.

 • Ocigledno je problem sto su stari inicijali drzave CS, a novi RS, a posto stara opcija vise ne postoji, to prouzrokuje gresku, tako da je nemoguce napraviti nista novo, niti uneti adresu, niti je promeniti, niti dodati karticu…

  Da li je neko resio problem?

 • Ne mogu da promenim državu, kaže da probam kasnije. I tako već mesec dana. Kaže da ako mi je balans veći od neke sume, da ne može. Ne znam koliki mi je balans i kako to da promenim. Ne znam ni šta je balans u toj prodavnici. Vraćam se piratima, slepci sa Googla ne žele više moje pare.

 • Stvarno je sve ovo komicno sa “gole play”.
  Pokusao da kupim igricu za klinca. Kad treba da se odabere placanje- ne daje opcije. Probam preko amazona, vraca na gole play. Onda uspem da nadjem taj cuveni ole novcanik. nema ga u prodavnici. probam preko sajta. sajt vrati u prodavnicu i prodavnica javi da moj uredjaj samsung tab 3 10″ nije kompatibilan sa aplikacijom????
  Radovao sam chrome-u, i androidu, zeleo da pobegnem od windowsa, ali ovo kucam u windowsu i igricu sam kupio preko winphone-a bez problema, za deset minuta, posle nekoliko sati pokusaja u ole prodavnici.

 • Ja nisam imao problem sa prikazivanjem aplikacija koje se plaćaju već na samu kupovinu. Svaki put kada kliknem kupi, izbaci grešku…
  Mislim da sam našao rešenje… Otvorio sam Google Wallet nalog preko PC-ja, jer ne dozvoljava da se instalira na telefonu u Srbiji. U samom Google Wallet-u sam podesio neku adresu iz US-a (otišao na google maps i našao 😉 ), dodao moju deviznu karticu i… Proradila je kupovina bez ikakvih dodatnih ”budženja”. 😉
  E sad, ovo ima jednu veliku manu, a to je da sam potrosio 30e za 20min 😀

 • Najbolje resenje je Hola Vpn aplikacija, udjete u nju, odaberete aplikaciju koja vam treba i iz koje zemlje da s njome upravljate i to je sva nauka… Pozdrav.

 • Nijesam razumio napomenu da je moguće da se ovaj problem dešava i korisnicima iz Crne Gore?
  Iz Crne Gore i dalje nije omogućen pristup aplikacijama koje se plaćaju na Google Play-u, tako bi da bilo dobro da nam je (samo) ovo problem. 🙂

  Btw, unazad nekoliko mjeseci nije moguće kupovati android aplikacije iz zemalja koje nijesu zvanično podržane ni uz pomoć VPN-a sa telefona (po ovom uputstvu: https://srbodroid.com/development/uputstva/kako-kupovati-android-aplikacije-iz-srbije/), valjda nakon nekog od ažuriranja aplikacija Google Play i Google Play Services, tako da ako postoji neko novo uputstvo kojim se ovo prevazilazi – bilo bi više nego od koristi.
  Inače, trenutno jedini način koji funkcioniše za pristup aplikacijama koje se plaćaju je uz pomoć VPN-a na računaru.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share