Gde je nestao “silent mode” na Androidu 5.0 Lollipop?

Objavio u 25/01/2015 u 4:26

Sve veći i veći broj ljudi dobija Android 5.0 Lollipop a samim tim i broj pitanja “Gde je nestao silent mode?” raste. Iz tog razloga i pišem ovaj post kako bih svima objasnio šta se sa Muteom (znate onaj mutavi Mute?) zapravo desilo.

Zapravo Android 5.0 je dosta promenio način na koji notifikacije funkcionišu, pa samim i tim i Silent, tj. Mute su izmenjeni. Sada u izboru prilikom pojačavanja/stišavanja imate tri opcije:

  • All – Ovde dobijate sva obaveštenja kao i obično
  • Priority – U ovom režimu samo aplikacije koje označite da su prioritetne vas mogu uznemiravati notifikacijama.
  • None – Isključuje sve notifikacije (E tu je otiš’o Mute)

notifikacije

Sad idu pitanja: “Šta su to prioritetne aplikacije?” i “Šta znači ona zvezda kod sata?

Pritisnite dugme za stišavanje/pojačavanje u Lollipop-u i dobićete nove opcije vezane za notifikacije. Ako izaberete “Priority”, dobićete zvezdu u notifikacionom baru pored sata koja vas podseća da primate samo prioritetne notifikacije. Meni se u tom momentu takođe proširi i možete da izaberete “Indefinitely” (zauvek) i druga opcija je da posle određenog vremena (+ -) vam se sistem vrati na normalni režim rada.

zevzda

Ukoliko kliknete na znak za podešavanja (neki to popularno u Srbiji zovu cvetić) dobićete dodatna podešavanja do kojih takođe možete doći odlaskom na Settings > Sound & Notification > Interruptions.

interruptions

Ovde možete da podesite da li želite da vas događaji iz kalendara i podsetnici (Events and reminders), pozivi (calls) i poruke (Messages) uznemiravaju u “Priority” režimu, tačnije da odlučite šta su vam prioritetna obaveštenja. Alarmi se UVEK tretiraju kao prioritetne notifikacije, što je, jelte, i logično. Takođe imate opciju da stavite sve pozive na prioritet ili samo ljude koje ste obeležili kao omiljene (zvezdom) u kontaktima ili sve ljude iz kontakt liste. Nisam siguran da li kontakti iz memorije telefona rade sa ovim pošto su mi svi kontakti na Google nalogu, ali moguće je da oni ne rade … to ne mogu da garantujem.

aplikacije

Šta je sa ostalim aplikacijama? Takođe možete  u opcijama kroz Settings > Sound & Notification > App notifications da podesite svaku pojedinačno aplikaciju da li može i na koji način da vas obaveštava i da li je prioritetna.

A šta ako hoću da mi telefon/tablet ne zvoni u određeno vreme?

downtime

Ako se vratimo u opcije malopre, Android 5.0 Lollipop ima takozvanu opciju “Downtime”. Za vreme Downtime-a dobijate samo prioritetne notifikacije. Ovde možete da namestite kojima danima i od i do koliko sati vaš Android uređaj prelazi u režim prioritetnih notifikacija.

Takođe je moguće da i ako imate Lollipop da ovo ne vidite, jer na primer HTC One M8 ovo nije dobio sa Lollipop-om.

Tags: Downtimelollipopmutenonenotifikacijeobavestenjaprioritetprioritysliencesva obaveštenja

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share