Android particije objašnjene: boot, system, recovery, data, cache i misc

Objavio u 29/12/2013 u 16:25

Android telefoni se kupuju iz raznih razloga:

 1. Neki ih kupuju zato što su lepi i koriste ih samo za pozive, SMS, eventualno surfovanje i koriste aplikacije koje su došle sa istim, nikad ni ne uđu u Play Prodavnicu.
 2. Drugi opet kupuju Android pametne telefone jer znaju koliko je Android napredan operativni sistem i koriste sve blagodeti koje telefon pruža bez ikakve njihove intervencije.
 3. Treći, opet kupuju Android pametne telefone ne samo da im olakšaju život svim tim aplikacijama i ulepšaju silnim igrama, već i da nešto nauče, imaju novu igračku.
 4. Onda su tu ljudi koji nemaju baš prevelik budžet da kupe telefon koji će im dati ono što im je neophodno i primorani su da čačkaju telefon da bi ga naterali da radi baš onako kako oni žele. Kroz ovaj proces i nauče mnogo toga.
 5. A tu su naravno i developeri koji kupuju telefone kako bi na Android platformi razvijali aplikacije, igre, prepakivali ROMove, tj. sve one blagodeti o kojima mi ovde na Srbodroidu pišemo.
 6. Možda postoji još neka grupacija ljudi, ali mislim da sam očešao svakog od vas u ovih nekoliko.

Dakle, isključujući prve dve grupe ljudi, a možda i samo prvu, jer druga lako postaje treća, vremenom, svi dođu u jednom momentu do pojma particija i možda se zbune i ne žele da saznaju šta su to Android particije? Kako su raspodeljene particije na Androidu? Koja particija na Androidu čemu služi? Koja particija sadrži koje podatke? A možda i kako da preraspodele particije, kako da izmene particije? Kako da ih povećaju itd. Ja ću u ovom tekstu pokušati da objasnim što je bolje moguće, jer smatram da je ovo jedna od najbitnijih stvari koje svaki korisnik koji malo dublje zađe u Android svet mora da zna.

Pa da počnemo.

Standardne particije na internoj memoriji Android telefona i tableta:

 • /boot
 • /system
 • /recovery
 • /data
 • /cache
 • /misc

Pored ovih particija, tu su i

Particije SD kartice (skladišna memorija)

 • /sdcard
 • /sd-ext

Razlike u nomenklaturi Windows i Linux/Android particija

Ako dolazite sa Windows operativnog sistema bilo za desktop računare, bilo za pametne telefone ili tablete, primetićete razliku. Kako je Android derivat Linuxa, tako je i priroda particija ista kao na Linuxu. Na Windows operativnom sistemu bi imali C: D: E: i tako dalje i tako bliže. Kod Linux operativnog sistema particije se obeležavaju za / (slash) i ime particije. Samim tim su i putanje kod Linuxa drugačije. Tako da na primer putanja do operativnog sistema u Windowsu bi bila:

c:/Windows/

dok je kod Linuxa, a samim tim i Androida u obliku:

/system

Ono što je po meni bolje urađeno na Linux/Android operativnom sistemu je to da vi bez superuser tj. administratorskih privilegija nema teorije da snimite nešto u /system particiju. Dok kod Windows operativnog sistema ne možete da snimite samo u Windows folder, a na C particiju to moguće.

/boot

Ova particija omogućuje Android operativnom sistemu da se butuje (boot), tj. pokrene, kao što to i ime nalaže. Na ovoj particiji se nalaze kernel i ramdisk. Bez ove particije uređaj jednostavno ne bi mogao da se butuje. Brisanjem ove particije iz recovery-a (Wipe Boot) bi trebalo izbegavati sem ako apsolutno niste sigurni šta radite i ako Wipe Boot nije neophodan. Takođe, nakon što uradite Wipe Boot, ni po koju cenu ne smete restartovati, morate flešovati neki boot image tj. kernel koji može doći kao zaseban ZIP fajl za flešovanje ili kao deo celokupnog ROM-a koji uključuje /boot particiju. U prevodu, nemojte vajpovati boot particiju.

/system

/system particija sadrži celokupan operativni sistem, osim kernela i ramdisk-a. Ovo uključuje Android User Interface (grafičko okruženje) kao i sve sistemske aplikacije koje dolaze preinstalirane na uređaju. Wipe-ovanjem (brisanjem, formatiranjem) ove particije uklanjate kompletan Android sa uređaja. Ako obrišete ovu particiju, nećete moći (logično) da podignete operativni sistem, jer ste ga, jelte obrisali. Međutim, za razliku od /boot particije, i dalje ćete moći da uđete u recovery ili bootloader kako bi ste instalirali novi ROM.

/recovery

/recovery particija se može smatrati alternativnom /boot particijom koja vam omogućuje da butujete uređaj u recovery konzolu i izvršite napredne operacije kao što su brisanje particija, čuvanje sigurnosne kopije (backup) svih particija zajedno ili pojedinačno, vraćanje sigurnosne kopije (restore) svih particija ili pojedninačno, pristup sadržaju telefona sa računara preko ADB-a ili  pristup sadržaju SD kartice preko Mass Storage moda.

Detaljno uputstvo o ovim operacijama u recovery konzoli možete naći u Detaljno uputstvo za ClockworkMod Recovery tekstu.

/data

takođe se naziva i userdata. Ovo je particija koja sadrži korisničke podatka. Ovde su svi vaši kontakti, poruke, podešavanja, aplikacije koje ste instalirali itd. Brisanjem /data particije se izvršava factory reset. To jest vraćanje na fabrička podešavanja. Zapravo, kada pokrenete reset na fabrička podešavanja, vi zapravo brišete ovu particiju i sve što se nalazi na njoj. Samim tim gubite sve te korisničke podatke.

Tako da Wipe Data = Factory Reset

/cache

/cache particija je gde Android čuva sve privremene podatke i delove aplikacija kako bi im brže pristupio. Nešto kao c:\Users\Username\AppData\Local\Temp kod Windows operativnog sistema. Kada uradite Wipe Cache podaci sa ove particije se uklanjaju, ali zbog prirode operativnog sistema, svi podaci koji su neophodni se ponovo generišu kada krenete da koristite uređaj. Međutim, s vremena na vreme, a obavezno pre flešovanja novog ROMa je potrebno uraditi vajpovanje ove particije. Kao i /data particije.

/misc

Ova particija sadrži razna sistemska podešavanja u obliku on/off prekidača. Ovde se uglavnom čuva CID (Carrier ili Region ID) koje vas zapravo zaključava na mrežu i ovo se menja kada radite takozvano dekodiranje telefona, podešavanja vezana za USB, parametri za konfiguraciju hardvera itd. Ovo je veoma važna particija i ako se ovde nešto sj**e ili ako nema ove particije, delovi uređaja jednostavno neće raditi.

Viđao sam da na primer kada korisnicima WiFi ne radi, ili GPS, ili opet telefon nije u mogućnosti da pokrene određene senzore, da je zapravo ova particija corrupted.

/sdcard

Ovo nije particija koja se nalazi na internoj memoriji uređaja već na SD kartici. /sdcard particija je ostavljena vama na raspolaganju da sa njom radite šta god hoćete. Ne trebaju vam nikakve posebne privilegije, sa običnim user privilegijama ovde možete da snimate fotografije, video, dokumente, ROMove, ZIPove …šta god. Wipe SDCard je poprilično sigurna operacija dokle god imate svoje podatke sačuvane na sigurnom mestu ako su vam potrebni. Tako da pre brisanja sadržaja (Wipe) /sdcard particije, obavezno sačuvajte sve sa SD kartice što vam je neophodno. Ako ovo obrišete, sve vaše fotografije, muzika, video … sve će nestati.

Na uređajima koji imaju pored eksterne SD kartice i internu memoriju raspoloživu korisniku, kao što su uglavnom Samsung Galaxy uređaji, /sdcard particija uglavnom predstavlja internu “SD karticu“, tj. deo interne memorije koji izigrava SD karticu. Za eksternu particiju se u tom slučaju koristi alternativna particija, koja se različito zove na različitim uređajima. U slučaju nekih Samsung uređaja, ova particija ima ime /sdcard/sd ili kod drugih na primer /sdcard2. Za razliku od /sdcard particije u ovom slučaju, nikakvi sistemski podaci ili podaci aplikacije se na /sdcard2 ne snimaju automatski. Sve što se ovde nalazi su isključivo korisnički podaci. Takođe, ovu particiju možete slobodno vajpovati dokle god imate sve podatke sačuvane na sigurno mesto (backup).

/sd-ext

Ovo nije standardna Android particija, ali je postala veoma popularna kod Custom ROMova. Ovo je zapravo dodatna particija na vašoj SD kartici koja se ponaša kao /data particija. Neki ROMovi ovu particiju koriste kako bi omogućili prebacivanje svih aplikacija na SD karticu preko APP2SD+ ili data2ext funkcionalnosti.

Ovo je veoma korisna particija kod uređaja sa malom internom memorijom tj. sa malom /data particijom. Uglavnom je koriste i instaliraju korisnici koji žele da instaliraju više aplikacija na internu memoriju jer na ovaj način dobijaju mnogo više prostora na uštrb prostora sa SD kartice. Za ovo je neophodno da Custom ROM podržava neku od pomenutih funkcionalnosti. Primer upotrebe ove particije je objašnjen u davno napisanom uputsvu Kako omogućiti APP2SD na LG GT540 Optimus telefonu.

Wipe sd-ext, ako se /sd-ext koristi, zapravo ima istu funkciju kao i Wipe /data, gde brišete sve vaše kontakte, SMS, instalirane aplikacije i podešavanja.

Eto, sada kada god instalirate ROM ili modifikujete nešto što zahteva vajpovanje particija pre instalacije, znate tačno šta radite. U boljoj ste poziciji i sigurniji ste jer znate šta se sve briše wipe funkcijom određene particije i koje ćete podatke eventualno izgubiti i šta treba da sačuvate pre svakog vajpovanja.

Na kraju, da vam predložim i aplikaciju koja vam pokazuje zauzeće memorije na svakoj particiji sa kul Holo dizajnom:

DiskInfo
DiskInfo
Developer: Kuder Apps
Price: Free

[thankyou]

Tags: Android telefoniAndroid za početnikebootcachedatainterna memorijakernelparticijerecoverySDCardsystem

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

19 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Aleksandra Zlatic 03/05/2016 u 10:49 AM

  OK….hvala!

 • Aleksandra Zlatic 29/04/2016 u 1:18 PM

  Nema nikakve veze sa particijama!Ali sam mislila da ces biti dovoljno ljubazan da mi objasnis jer nemam pojma kome da se obratim a ti si mi se ucinio dovoljno upucen ili gresim?? Poenta onoga sto hocu je…kada on sebi ubacuje novo ime i broj telefona u kontakte..pojavljuje sa kod mene u telefonu…. Klendar njegovih obaveza pojavljuju se u mom kalendaru..(pritom on je u inostranstvu a povezuje nas njegov gmail koji je u mom fonu) PITAM ako ja iz mog telefona izbrisem njegov gmail hocu li mu tada izbrisati sve njegove kontakte,kalendar obaveza i jos po nesto sto povezuje nasa dva telefona!!?? Jedan fon u Srbiji a druugi u inostranstvu!!! Hoces li moci to da mi objasnis??(nadovezi se na prethodnu moju poruku da povezes stvari)? Nadam se malo boljoj komunikaciji?

 • Aleksandra Zlatic 24/04/2016 u 9:07 AM

  Telefon mi je kupio sin u inostranstvu i da bi ga uneo u zemlju ubacio je gmail svoj i svoj imenik i par slika da bi kao bio njegov telefon. Ja sam napravila novi gmail ali nisam izbrisala njegov bojeci se da mu ne nestanu svi podaci jer njegov gmail je isti i u njegovom licnom telefonu. Ne znam da li sam dobro objasnila ali sustina je da bih htela da obrisem njegov gmail jer mi se povremeno u mom imeniku pojavljuju njegovi kontakti iako ih ja brisem ili mi se u kalendaru pojavljuju njegove obaveze ili na guglu vidim sta je pregledavao mada mene sve to ne interesuje ali nervira jer on verovatno bez obzira na moj gmail vidi i moje! Pitanje je….Mogu li bez problema i posledica po njegove kovtakte adrese i svega ostalog da iz mog telefona izbrisem njegov gmail?? Ili sta savetujete da uradim? Restartujem telefon na pocetne fabricke podatke ili sta vec?? A da prito ne izgubim ja sve svoje podatke i kontakte!?

 • A /dalvik-cache jel to particija ili je u sklopu /cache?

 • Imam memoriju 4,5gb Ali misc files mi zauzimaju 3gb
  Jer moze neka pomoc,sa aplikacijama koje imam mon stop mi pokazuje da je full memorija.ubacio sam bio sd karticu I prebacio neke vece fajlove iz misc u sd Ali misc je nastavio ponovo da se puni.sta da radim?Xperia e4

 • Slučajno sam naleteo na ovo, pa da dodam moja dva centa, iako je tekst oho-ho star, možda neko nauči nešto.

  / iliti Root iliti korenski sistem je kompletno virtualno stvoren prilikom startovanja sistema ( telefon, tablet, linux comp) tako što se mount-uje initrd.gz koji se nalazi na boot particiji. Prvi proces koji se startuje se zove “init” koji za svoje potrebe odvoji malo RAM memorije ( tipično polovinu). To je ono “rd” na kraju imena fajla, iliti “RAM Disk”. Onda počinje da stvara sve direktorijume neophodne za funkcionisanje: /bin, /etc, /proc, /sys, itd. Nakon toga prepušta komandu Androidu. To može da se proveri ako imate root pristup i remount-ujete / sa rw. U tom slučaju možete čak i da upišete nešto na tu “particiju”, ali samo do sledećeg restarta. Da bi se nešto trajno promenilo, mora se povući initrd.gz fajl sa boot particije, otpakovati, promeniti, ponovo zapakovati i vratiti nazad.
  Čisto da pojasnim malo, ništa više.

 • Google je promenio kernel tako da je /system umesto /. Gledajući šta kažu mount i df komande kad ih izvršim na telefonu, vidi se da je / mountovan kao rootfs, što znači da / nije particija. / direktorijum mora da postoji na Linuxu, što ne znači da mora biti particija.

  Ne znam zašto su ovo uradili, možda da bi lakše korisnicima bilo da shvate Linux “particije”, tj. mountovanje file sistema, mada ne vidim potrebu ovome kad Android po default ni nema file manager, a većina korisnika ni ne zna kako su organizovani fajlovi na sistemu, što i ne moraju da znaju.

  • Pa meni je to izbacivanje file sistema potpuno glupo. Uredu da se ne stvaraju temp fajlovi i folderi. Kad bi aplikacije bile kulturne pa ne ostavljale djubre uredu, ovako na SD kartici ima toliko djubreta da to nije normalno O_o

 • Mali typo u tekstu ispod /system particije: “Android User Iinterface”.

  Dobar tekst, samo bih napomenuo da u Linuxu bilo koji direktorijum može da bude particija, ne mora da bude dir koji se nalazi u “root” direktorijumu. Isto tako Linux zahteva root “/” particiju, tako da mi nije baš jasno kako je Android nema? Mada možda su je nekako sakrili od Android VMa.

  • Hvala na ispravci 🙂

   Inače i Android ima / particiju. Samo nije izlistana kao particija. Kad u Solid Explorer-u biraš “device” daje ti root “particiju”

   A i ovo za folder particije je tačno. To i jeste možda najveća prednost Linux-a 😉

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *