Timelapse video klip sa Sony Ericsson Xperia arc

Objavila u 01/09/2011 u 10:30

Timelapse je tehnika snimanja video zapisa u kojoj se može koristiti fotoaparat, u našem slučaju smo koristili Sony Ericsson Xperia arc smartphone. Pri klasičnom snimanju video zapisa kamerom, klip se snima 25-60 frejma po sekundi. Kod Timelapse video zapisa ovaj frejm rejt je mnooogo manji. Snima se u željenom intervalu po jedan frejm. Tako da ako snimate 1 frejm po sekundi, dobijate 25 puta ubrzan snimak (ako ga montirate u video od 25 fps). Ukoliko snimate na primer 1 frejm po minuti, onda će snimak biti ubrzan 25×60 = 1500 puta (za video od 25fps). Timelapse tehnikom je zanimljivo snimati objekte ili pojave koji se sporo kreću kao na primer: oblake, zalazak sunca, cvetanje cveta, kretanje puža itd. Prednosti Timelapse u odnosu na ubrzavanje klasičnog video zapisa je u tome što možete da snimite video klip u maksimalnoj rezoluciji fotoaparata na pametnom telefonu. Xperia arc poseduje kameru od 8.1 megapiksela, tako da je video zapis ima 4 puta veću rezoluciju od full HD rezolucije. Pored toga što je fotografija u velikoj rezoluciji, kod Xperia arc pametnog telefona imamo i kvalitetan objektiv pa je slika oštra i jarkih boja.

cafe del mar woman

Sad malo o tehnici

Potrebno je telefon fiksirati na stalak ili na neku stabilnu podlogu kako da ne bi došlo do neželjenog pomeranja. Kod pametnog telefona je lakše izvesti Timelapse upotrebom aplikacije. Mi smo koristili Time-lapse aplikaciju koja nije besplatna. Možete je naći na Marketu na ovom linku.

Time-Lapse
Time-Lapse
Developer: Sheado.net
Price: $0.99

U aplikaciji postoji nekoliko opcija:

  • Capture a frame every – brojčana vrednost intervala

  • Izbor minuta ili sekundi koji predstavljaju mernu jedinicu intervala

  • Playback rate (fps) – frejm rejt u kom će aplikacija sastaviti niz fotografija u video zapis

  • Quality – ovde birate rezoluciju snimka

 

Nakon podešavanja parametara pritisnite taster Ready, postavite telefon na fiksiranu poziciju, podesite scenu i pritisnite Start. Snimanje može da počne.

Najmanje pomeranje telefona može uzrokovati nestabilnom video zapisu, zato ga ne dirajte.

Primer:

Capture a frame every: 1

Izabati: seconds

Playback rate (fps): 25

Quality: 2592×1944

Jedan klip smo snimali 10 minuta, parametri su bili podešeni da se snima 1 frejm u sekundi. Na taj način smo dobili snimak od 25 frejmova po sekundi koji traje 24 sekunde. (24 s x 25 fps = 600 frejmova : 1 s = 600 fps, i podelimo 600 fps sa 60 s i dobijamo cifru od 10 min).

Sada uživajte u Timelapse snimku zalaska sunca iz Cafe del Mar-a u Sant Antoni na Ibici. Ovo je svakodnevna turistička atrakcija ovde sa puno publike.

Tags: Cafe del marsmartphoneSony EricssontelefonTimelapsevideo zapisXperia Arc

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share