Sony Ericsson Xperia arc na letovanju

Objavila u 12/09/2011 u 11:06

Sećate se kada ste na putovanje nosili fotoaparat sa 36 snimaka i štedljivo ga koristili? Potom, kada se vratite sa putovanja, posle više dana, nekada i nedelja, razvijete film i dobijete 10 valjanih fotografija i za to date gomilu novca. Ovaj problem su rešili digitalni fotoaparati, a danas imamo i pametne telefone sa odličnim kamerama. Jedan o takvih telefona dostupnih i na našem tržištu je Sony Ericsson Xperia arc koji ima kameru od 8.1 megapiksela ojačanu Sony-jevim Exmor R senzorom koji pomaže u pravljenju boljih fotografija i prilikom slabijeg osvetljenja. Pored toga tu je i Mobile Bravia Engine koji donosi superioran prikaz slike na ekranu od 4.2 inča u toku igranja igara i gledanja video sadržaja.

Kada sam se vratila sam mora i pokazivala slike na računaru prijateljima, nisu mogli da veruju da ustvari nismo nosili fotoaparat na more, nego da smo se potpuno oslonili na telefone. Fotografije su ispale odlične, a evo i par fotografija odmah ispod. Koristili smo naravno maksimalnu rezoluciju od 3264×2448 piksela ali zbog objavljivanja na sajtu morala sam da ih optimizujem i smanjim.

Fotografisano sa Sony Ericsson Xperia arc telefonom

Fotografisano sa Sony Ericsson Xperia arc telefonom nocu

Fotografisano sa Sony Ericsson Xperia arc telefonom

autokarta JugoslavijaSećam se kada sam bila mala i išla na more kolima sa tatom, uvek smo nosili veliku, papirnu mapu tadašnje Jugoslavije, pa smo se i više puta izgubili na putu, kada ne skrenemo na pravom mestu. GPS navigacija danas skoro nepogrešivo navodi putnika na pravu adresu. Koristili smo iGo navigaciju na Xperia arc telefonu i odlično nas je poslužila. Naravno, onda kada nismo bili na WiFi-u, bilo je potrebno više vremena da GPS odluči gde se nalazimo i da odredi orijentaciju. Uporednim korišćenjem interneta i GPS-a telefon može mnogo brže da utvrdi lokaciju. I naravno, potrebno je da imate otvoreno nebo iznad vas, da bi telefon uspeo da uhvati satelite neophodne za trijangualaciju .

Kada imate pristup internetu, pametan telefon je neiscrpan izvor informacija na putovanju. Super je osećaj bio kada sam ležala na plaži, zakačila se na WiFi susednog kafića i koristeći Places aplikaciju na Xperia arc-u istraživala restorane u okolini. Čitala sam recenzije korisnika u vezi restorana, locirala ih na mapi i mogla da vidim kako izgleda enterijer na slikama. Tako sam našla lokaciju i jedne diskoteke koju smo hteli da posetimo. Potom sam na Foursquare-u  pročitala i komentare u vezi te diskoteke, gde smo saznali da voda košta 10 eura, što nas nateralo da ipak odustanemo od tog mesta. 🙂

Pored toga, sve mejlove sam mogla da pročitam uz jutarnju kafu na terasi, obavim video poziv preko wifi-a gde je sagovornik mogao da vidi gde sam i kako mi je, pogledam vremensku prognozu za naredni dan. Xperia arc nam je dobro poslužio i za aploadovanje video klipa na Youtube kada smo ulovili brz net u gradu 🙂 kao i za snimanje kvalitetnih 720p video klipova kako po danu tako i u mraku. Video klipove snimljene sa Xperia arc-om možete videtu u tekstu.

Sve ovo danas možete noseći samo jedan uređaj na putovanje, pametan telefon. Ne nazivaju ga bezveze pametnim telefonom, tu je da vam pomogne i treba mu samo to dopustiti. 😉

Tags: fotografijeletovanjeputovanjesmartfonSony Ericsson Xperia arctelefonXperia Arc

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Pozdrav Vlado,

  ovaj tekst pripada kategoriji tekstova Android na Ibici, sto jel onda znaci da je deo kampanje za Xperia arc koja je sprovedena prosle godine u septembru (ove informacije se vide iz zaglavlja teksta, ispod naslova). Kamera Xperia arc telefona je predstavljena kao prednost ovog modela, sto je prosle godine u tom periodu zaista i bila. Xperia arc u odnosu na pametne telefone koji su tada bili prisutni na trzistu je imala jednu od najboljih kamera kada su u pitanju Android PAMETNI telefoni.

  Ne znam kakva je kamera na SE K800i i koliko je fotografija cista, potpuno je moguce da jeste cistija (stock) jer softverski nije obradjena, posto k800i ne spada u smartphone.

  Xperia arc fotografije zauzimaju od 2 do 3 MB. U ovom tekstu nisu postavljene pune rezolucije fotografija zato sto je blogovano direktno sa Ibice gde nije bilo uslova za upload vecih fotografija i ostalo bahacenje sa internetom.

  Kada su u pitanju Android pametni telefoni, Xperia arc je prosle godine u septembru pravila najlepse i najbolje fotografije u odnosu na sve ostale Android pametne telefone. Najvecu razliku u kvalitetu fotografije je Xperia arc pokazivao kod scena sa smanjenim osvetljenjem, dok su fotografije po dnevnom svetlu bile slicne nekim HTC modelima.

  Verovatno znas da kvalitet fotografije ne zavisi iskljucivo od megapiksela, nego od kvaliteta optike. Sto je cip kamere veci i bolji, fotogafije mogu biti kvalitetnije. Mislim da je potpuno bezveze porediti pametne telefone sa onim koji to nisu. 🙂 Ako zelis savrsenu kameru, kupi fotoaparat.

  Na Android telefonu mozes koristiti Vignette aplikaciju ako zelis da dobijes fotografije bez kompresije. Vignette se placa, ali vredi. A mozes pokusati da je nadjes na netu negde. Inace i ova default kamera na arc-u moze da se “namesti” da pravi fotografije bez kompresije, ali telefon mora da se rutuje.

 • Cao Goldie,
  ne znam da li je ovaj tvoj text neka reklama za Xperia Arc, ali meni kao i vecini korisnika je kamera UZASNA!!! Sa SE K800i koji ima 3,2mp kameru sam imao bolje slike nego sa SE Xperia Arc koji ima 8.1mp. Na dosta foruma sam citao i primetio bas to da je problem u tome sto je tako napravljen da suvise kompresuje slike gde slike nastale iz kamere od 8.1mp imaju samo 1,nesto mb?! Pa ako cemo realno dobar kvalitet slike gde je sve kristalno jasno u toj rezoluciji 3264×2448 prosto MORA da ima preko 2,3 megabajta.
  Ako mozda ti znas neko reselje kako da se ovaj problem sa kamerom otkloni, pretvorio sam se u uvo! 🙂
  Hvala u napred 🙂 Pozdrav

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *