Aplikacije za pravljenje Panoramnih fotografija

Objavio u 07/09/2011 u 12:14

Kada su krajolici u pitanju, jedna fotografija nije dovoljna. Kamere na klasičnim aparatima, kao i u telefonu nekad nemaju dovoljno širok ugao kako bi uhvatile sve što vi možete da vidite. U tom trenutku su panorame idealna solucija. Lično sam veliki fan panoramnih fotografija, pa čak i u Vignette aplikaciji koju često koristim za fotografisanje koristim najuži mod za fotografisanje predela.

Na Sony Ericsson Xperia Arc telefonu rade sve aplikacije za fotografisanje, pa i one za pravljenje panorama.

Na Ibici smo testirali dve aplikacije. Photaf i Panorama beta. Ova druga je zapravo od Sony Ericsson-a, ali nije došla sa telefonom, već sam je instalirao sa marketa. A evo i linka sa kog možete da je skinete.

Panorama beta
Panorama beta
Price: Free

Panorama beta koristi digitalni kompas koji Xperia Arc poseduje, tako da nije potrebno da škljocate za svaku fotku posebno. Ovo dosta olakšava sam proces pravljenja panorame, ali pošto se sve dešava u realnom vremenu rezultat i nije najkvalitetniji. Tačnije, kao što možete da vidite na prvoj panorami ispod, jasno se vide prelazi sa jedne fotke na drugu. Ovo je problem jer aplikacija prilikom svakog okidanja meri potrebnu ekspoziciju ili ISO, tako da fotografije budu neke osvetljenije neke manje osvetljene. Verujem da će Sony Ericsson ovo srediti do finalne verzije.

2011_0830_184113

Sant Antoni plaža

Do tada, Photaf aplikacija je rešenje. Photaf ima dva moda za pravljenje panorama, automatski i manuelni. Automatski radi po istom principu kao i kod Panorama beta, ali mnogo bolje “blenduje” fotografije. Manuelni ne koristi digitalni kompas, već sami pravite niz fotografija od kojih će on kasnije napraviti punu panoramu. Nisam probao manuelni mod na otvorenom, tako da nemam iskustva, ali u zatvorenom prostoru radi odlično u oba moda.

Photaf Panorama (Free)
Photaf Panorama (Free)
Developer: Bengigi
Price: Free+

Na panoramama ispod možete videti efekat.

Zapadna Obala Ibiza

Zapadna obala Ibiza

Međutim i dalje je najbolje rešenje korišćenje software-a za panorame na desktop računaru. Ja uglavnom koristim Panorama Factory ili Photomerge opciju u Photoshop-u. Dovoljno je samo da pazite da previše ne tiltujete telefon/fotoaparat gore dole prilikom fotkanja, a da ostavite 10-20% sa leve i desne strane svake fotografije prostora za uklapanje. Panorame ispod su spojene u ovim programima.

Formentera-Panorama

Formentera ostrvo

Elvissa-Bay

Elvissa put do tvrđave

Fortress001

Pogled sa Elvissa tvrđave

Fortress002

Pogled sa Elvissa tvrđave

Fortress003

Pogled sa Elvissa tvrđave

Fortress004

Pogled sa Elvissa tvrđave

Inače sve ove panorame su dodatno obrađene u Photoshop-u, kako bi se izbegli neželjeni efekti i urađena je kolor korekcija.

Pa, jel volite da pravite panorame? I jel koristite neke od ovih aplikacija za Android ili preferirate to da radite kasnije na računaru?

Tags: ArcPanoramaPanorama betaPhotafSony EricssonXperia

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share