Codenious – Zvanični distributer Google Apps za Srbiju nam šalje detalje o gDrive-u

Objavio u 24/04/2012 u 20:42
Google Drive and Storage

Google Drive and Storage - design by Google

Odmah nakon naše objave o puštanju u rad Google Drive-a, Codenious firma koja je zvanični distributer Google Apps-a za Srbiju nam je poslala više informacija o tome šta će Google Drive zapravo nuditi.

gDrivegDrive će pored 5GB za krajnje korisnike nuditi i rešenja za enterprise korisnike. Svaki Google Apps nalog će u startu dobijati besplatnih 5GB prostora, koji će biti proširiv na 16TB po korisniku, a u paketima od po 20GB za 4$ mesečno.

Kao što sam već napisao, Android aplikacija je već dostupna na marketu, ali nije funkcionalna dok Google ne odobri vašem nalogu korišćenje ovog servisa. Nadam se da ovde neće biti problema sa pristupom kao što postoje za Music, Video i ostale Google servise koji su samo za američko tržište. gDrive colabUskoro treba da se pojave i aplikacije za Windows i Mac desktop operativne sisteme. Kako u dokumentu piše, servis će omogućavati kolaboraciju u isto vreme, što znači da će se dokumenti konstantno sinhronizovati sa kopijom u cloud-u, verovatno će sistem biti isti kao sa Google dokumentima gde možete da vidite uživo dok neko drugi menja dokument. Kao i opcija ostavljanja komentara na delove dokumenta.

Sve će ići preko HTTPS SSL enkripcije, kao bi se omogućila sigurnost podataka.

gdrive web interfejs

gdrive web interfejs

Koliko se u dokumentaciji vidi, gDrive će, kao i Dropbox, kreirati zaseban folder na lokalnom hard disku koji će automatski biti snihronizovan sa cloud skladišnim prostorom.

Takođe gDrive će biti integrisan u postojeće Google servise, što je bilo i za očekivati. Tako da kada budete slali velike dokumente preko gmail-a i Google+ društvene mreže, oni će biti moguće pohranjeni na gDrive.

Google ne bi bio Google da nije Google pretraživanja. U gDrive-u će biti moguće pretraživati i unutar dokumenata, što može biti veoma korisno.

gDocs će podržavati 25 različitih tipova fajlova, .doc, .docx, .xls, .xlsx, .psd, .ai, .svg i mnoge druge

Takođe će biti dostupan API i SDK kako bi developeri mogli da koriste prostor za skladištenje podataka za njihovu aplikaciju. Za sada je više od 15 partnera radilo u saradnji, tako da možemo očekivati primenu za koji dan od strane Evernote-a, Aviary-a i drugih.

Za enterprise korisnike će biti dostupno i ograničavanje pojedinih korisnika na kapacitet koji im je dostupan, a individualni korisnici za sada neće moći imati kapacitet veći od 50GB.

Toliko od informacija za sada … mislim da će konkurencija sada morati dosta da se potrudi kako bi stigla Google po pitanju cena i kvaliteta usluge. Ostaje nam da vidimo kako će se ovaj servis primiti među individualnim korisnicima, a siguran sam da će među enterprise korisnicima biti veoma dobro prihvaćen.

Zahvaljujem se Codenious firmi na ovim informacijama.

Tags: cloudcodeniousdokumentiDrivegDocsgDrivegoogleinformacije

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *