Zašto se Nokia vraća?

Objavio u 09/03/2017 u 3:51

Nakon što su iPhone i Android uređaju ušli na tržište pametnih telefona, industrija je kompletno promenjena. Prethodno dominantne platforme, kao što su RIM, Nokia, Palm itd. jednostavno nisu mogle da uhvate ritam. Nokia je tada bila gigant i našla se u veoma nezgodnoj poziciji gde je samo pokušavala da zadrži nekada dominantnu poziciju pre nego ju je Microsoft kupio.

Pa zašto sada ponovo vidimo telefone brendirane od strane Nokie u 2017., godinama nakon što je napustila takmičarski nastrojeno tržište? Odgovor leži u komplikovanoj istoriji i lošim potezima, kupovini i licencama.

Goruća platforma

Da bi bolje razumeli zašto se tek sada Nokia vraća, pomažu informacije o tome kako je kompanija prodala svoju mobilnu diviziju. Najbolje da počnemo od 2010. kada je Stephen Elop postao CEO Nokia-e. Pre toga je bio čelnik Microsoft-ove divizije za biznis i bio je odgovoran za projekte poput Microsoft Office-a.

Tada je iPhone bio prisutan na tržištu tri godine, a Android dve. Nokijin primarni operativni sistem tada je bio Symbian, koji je dominirao tržištem sa oko 37% udela. Kako bi bili konkurentni, Nokia je u partnerstvu sa Intelom kreirala MeeGo.

Nakon toga je Elop podelio svoje razočarenje sa Symbian i MeeGo platformama kada je rekao: “Prvi iPhone je stigao 2007., a mi i dalje nemamo proizvod koji daje iskustvo ni blizu tom”.

Na kraju, Elop je najavio da će Nokia imati novu strategiju da ponovo izgradi njeno vođstvo 11. februara. Tada je Nokia najavila svoje partnerstvo sa Microsoft-om.

Godine Windows Phone-a

Sa novim partnerstvom, Nokia se uzdala u to da će im Windows Phone pomoći da krenu napred. MeeGo se nije pojavio ni na jednom Nokia telefonu sem na N9 i kompanijin poslednji telefon sa Symbian operativnim sistemom je bio Nokia 808 2012. godine. Elop je kasnije rekao da je želeo da Nokia koristi Windows Phone umesto Androida kako bi se razlikovala od konkurencije.

Prvi Nokia Windows Phone je bio Lumia 800, izbačen u novembru 2011. Iako je prodaja 800-ke u početku bila dobra, konkurencija od strane iPhone-a i Android je bila ogroman problem. Loša prodaja Lumia je dovela kompaniju malte ne do bankrotstva sredinom 2012. Lumia 920 i Asha feature telefoni su povećali kompaniji prisustvo na tržištu, ali nisu doneli dovoljno profita Nokiji.

Konačno, septembra 2013. Nokia je najavila da će da proda svoju mobilnu diviziju Microsoft-u. Što će to kasnije postati Microsoft mobilna divizija i što je upotpunilo planove tadašnjeg CEO-a Microsofta Steve Ballmer-a da proizvodi hardver. Kao deo dogovora, Nokia CEO Stephen Elop  se vratio u Microsoft.

Interesantno je da je kompanija tada najavila liniju Android uređaja pod brendom Nokia X pre nego je kupovina finalizirana aprila 2014. Nokia X, zajedno sa Asha proizvodnom linijom je ugašena od strane Microsoft-a par meseci kasnije.

Licenciranje i HMD Global

Po ugovoru sa Microsoft-om, Nokiji nije bilo dozvoljeno da prodaje pametne telefone sa svojim brendom sve do kraja 2016. godine i feature telefone narednih 10 godina. Ali to nije sprečilo Nokiu da nastavi u drugim segmentima i samo nekoliko dana nakon što je kupovina finalizirana, počeo je razvoj Nokia N1 tableta.

Novembra 2014., Ramzi Haidamus (direktor Nokia technologies-a) je objasnio da će Nokia početi da licencira Nokia brend drugim proizvođačima. Odmah sledećeg dana, Tablet baziran na Androidu, Nokia N1 je najavljen a bio je dizajniran od strane Nokie i proizveden od strane Foxconn-a.

nokia n1

N1 je predstavljen u januaru 2015., ali nakon toga nije bilo nikakve najave ili objave novih uređaja od strane Nokie narednih godinu dana. Onda, 2016., Microsoft je odlučio da proda Nokijine feature telefone Foxconn-u i Finskoj kompaniji pod imenom HMD Global.

U isto vreme, Nokia najavljuje partnerstvo sa HMD Global, što će postati jedini vlasnik licenci telefona sa Nokia brendom. Što bi značilo da je HMD postao jedini proizvođač Nokia feature i pametnih telefona. BlackBerry je napravio partnerstvo sa TCL-om koji je kasnije pravio sve BlackBerry uređaje.

Prvi Nokia uređaj od strane HMD-a je Nokia 150, feature telefon prodavan po 26 dolara. U januaru 2017., Nokia 6 bazirana na Android je predstavljena u Kini. Na Svetskom Mobilnom Kongresu, HMD je predstavio Nokiu 5, Nokiu 3 i prerađenu Nokiu 3310.

“Prava” Nokia

Verovatno ćete reći da HMD Nokie nisu prave Nokie. Nokijina stara mobilna divizija je i dalje u vlasništvu Microsoft-a koja je, inače, od skoro prestala da proizvodi Lumia uređaje.

Nije tačno jasno koji je nivo umešanosti u dizajn od strane Nokie na HMD uređaje s obzirom da je Nokia bila jedini dizajner prethodnog N1 tableta. Kompanija je verovatno više umešana u brendiranje uređaja poput Polaroid i RCA. Ali opet, HMD-em upravljaju veterani Nokie i takođe je kompanija bazirana u Finskoj.

Da li vidite HMD Global Nokia uređaje kao “prave” Nokia uređaje ili ne je na vama, ali je to najbliže pravoj Nokii što ćemo ikad videti.

[via Android Police]

Tags: FoxconnHMD GlobalmicrosoftNokiaPalmRIM

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Prvi telefon koji sam kupila bila je Nokia i zelela bih da je imam ponovo.

  • Iskreno, kao neko ko koristi i voli android, gotovo podjendako tako volim i Nokiju (da li zbog sentimentalnosti ili cega god). Ove nove Nokije, i ako koriste Android, mi se ne svidjaju, jer su izgubile svoju licnost (a izgubile su je jos od Windows Phone OS-a). Po mom licnom misljenju vrhunac Nokije kada su operativni sistemi u pitanju je definitivno MeeGo ina N9 (cak sam i dolazio u nedoumicu da kupim taj uredjaj iako sam znao da nema neku buducnost). Tako da, nova Nokia nece biti kao sto je bila, ili bar ne za jos neki period (cini mi se duzi).

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *