Google potvrđuje da će platiti 1.1 milijardi dolara za kupovinu HTC-ovog Pixel tima i njihovih licenci

Objavio u 21/09/2017 u 17:30

Prethodnih nekoliko nedelje se nagađalo da će Google kupiti HTC i špekulisalo u kom obimu će to biti. Da li će to biti kao sa Motorolom? Ili više kao što je Microsoft kupio Nokia-u? Na kraju, ispalo je da nije ništa tako ekstremno. Google i HTC su došli do sporazuma gde će Google kupiti HTC-ov tim koji proizvodi Pixel telefone, gde će ostatak HTC-a i dalje proizvoditi pametne telefone.

Google plaća HTC-u 1.1 milijardu američkih dolara za ovaj dogovor što uključuje i transfer nedefinisanog broja zaposlenih iz HTC-a u Google (po vođstvom Rick Osterloh-a). Kompanije potvrđuju da su ovo uglavnom zaposleni koji su radili na Pixel telefonima za Google. Dodatno Pixel timu, Google dobija neekskluzivne licence za HTC intelektualne svojine kako bi ih koristio u hardveru koji Google bude dizajnirao.

Sa nestankom Pixel tima, HTC kaže da će ovaj dogovor dodatno pospešiti posvećenost pametnim telefonima po njihovim brendom. Kompanijini inženjeri će nastaviti rad na HTC-ovom sledećem flegšip telefonu ali sada je tu i 1.1 milijarda koja će to poboljšati. Vive virtualna realnost će takođe videti bust od infuzije koje su dobili od Google para.

Naravno da ova suma novca neće odmah srediti sve HTC probleme. Ako HTC nastavi da pravi telefone, mora da ih napravi privlačnima. To će možda biti teže sa nedostatkom dela inženjerskog talenta kog su se odrekli. Ako se stvari ne poboljšaju, HTC će ponovo biti u istoj situaciji i Google možda neće biti zainteresovan za sledeću infuziju.

Google i HTC očekuju da se dogovor finalizuje početkom 2018. godine … treba sad samo da srede papire 😀

[via AndroidPolice]

Tags: googlehtcmicrosoftmotorolaNokiaPixel

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *