Google će naplaćivati proizvođačima 0.75 dolara po prodatom Android uređaju za pristup Google Play Prodavnici

Objavio u 24/01/2014 u 10:30

Android kao operativni sistem je open source, besplatan, svako može da preuzme kod, menja ga, radi mu šta hoće. Međutim Google servisi nisu. Google Play Store se ne nalazi na svim Android uređajima. Za to je potrebna posebna licenca od Google-a. A Google planira da to počne i da naplaćuje.

vest dopunjena demantom Google-a, pročitajte ovde.

Android je besplatan, Google servisi nisu

The Guardian izveštava da Google planira da naplaćuje proizvođačima Android uređaja 0,75 dolara po uređaju kako bi imali licencu da prodaju uređaj sa Google Play prodavnicom. Kako se miliona Android uređaja aktiviraju svakog dana, lako je izračunati da Google “gubi” stotine miliona svaka tri meseca. Što je kap u okeanu para koje Google zarađuje za isti period ukupno (oko 13 milijardi dolara). 0,75 dolara je zapravo mizerna cifra u odnosu na 15$ po uređaju koju Microsoft naplaćuje za licenciranje njihovog operativnog sistema.

Da li je Android zaista otvoren?

Ovo pitanje će sigurno mnogi da postave posle ove vesti. Ali realno, Android jeste, operativni sistem u svom izvornom kodu uvek možete skinuti sa AOSP stranice. Google servisi nisu, očigledno. A kada je u pitanju Google Play Store (inače Gooogle-ov glavni izvor monetizacije Androida) potpuno je logično da Google želi kontrolu nad tim ko ima pristupa ovoj prodavnici i da usput i zaradi neku siću.

Šta vi mislite?

Tags: Google Play StorelicencamicrosoftNaplaćivanjePlay Prodavnica

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Sve što je open source, ostaje open source. Ako krenu da naplaćuju playstore, neko će napraviti “freestore” i eto probajte pogoditi gde će biti više preuzimanja aplikacija. 🙂 Mada, 0.75$ je zaista mizerno, ali tako to počinje.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *