[CES 2013] Kada 4 jezgra nisu dovoljna tu je Exynos 5 Octa [8 komada]

Objavio u 10/01/2013 u 13:01

Na CES 2013 Samsung je najavio Exynos 5 Octa, procesor koji će biti izrađen u 28 nm tehnologiji i ima samo 8 jezgara.

Exynos 5 Octa

Ova aždaja od čipa poseduje četiri Cortex A7 i 4 Cortex A15 jezgara. Jezgra su podeljenja u dve grupe, grupa koju čine Cortex A7 jegra je slabija i namenjena je za lakše zadatke, dok grupa koja se sastoji iz 4 Cortex A15 jezgara ima zadatak da rešava najkomplikovanije probleme i da zadovolji potrebe najzahtevnijih korisnika, u to su uključene i 3D igre.

Na našu žalost, ne mogu se koristiti osam jezgara u isto vreme, zato što su A7 i A15 grupe podeljene u dve podgrupe: na jezgra sa manjom i na jezgra sa većom potrošnjom, u isto vreme mogu raditi samo ona sa manjom ili ona sa većom potrošnjom, tako da u praksi mogu raditi samo četiri jezgra od jednom. Ako ste me shvatili.

Samsung je rekao da će ovi čipovi uštedeti do 70 procenata baterije, međutim nisu rekli u poređenju sa čime. Sigurno će vlasnici nekih od narednih modela telefona i tableta koji budu imali ovaj procesor uživati u ovako moćnom hardveru!

Tags: čipExynos 5 Octaosmojezgarni procesorprocesorsamsung

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Ja mogu reci da za svaki telefon na svetu normalno onaj koji tek dolazi na trziste ili bilo koji uredjaj mora da ima nesto novo i po cemu ce se prepoznati da bi se to dalje plasiralo na trzistu sve u svemu to je stvar biznisa….. 😀

 • Miloš Simić 10/01/2013 u 4:15 PM

  A ja još uvek na single core-u. 😀

  • i ja, i to na onom od 600 MHz, a CM 10.1 rom, sto samo govori da je sve ovo nekako pereterano i nepotrebno 😀

   • Ne bih da produbljujem pricu previse, ali probaj da igras Angry Birds npr na 600MHz (2D igra)… slabo? Probaj da igras neku igru sa advanced lightening, openGL itd itd (nzm ni jednu po imenu) na SGS+ (1,4 GHz) … radi ali slabo (na low settings)….

    Poenta price je:
    1. Svaka roba ima svog kupca ili svaka aplikacija ima svoj fon…
    2. To sto nesto radi, ne znaci da radi dobro.

    A da ne ulazim u pricu industrijalizacije, konkurencije, trzista, neprekidnog razvoja….

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *