Opera 11.50 apdejt: ultra brzo surfovanje + merenje potrošnje

Objavio u 04/11/2011 u 8:00

Jedan od popularnih i najsigurniji, popularni hakerski pretraživač – Opera Mobile, (kao i ostale verzije) apdejtovana je na novu verziju.

Nova verzija donosi značajne promene ispod haube (stavljen motor od 145 konja i nova turbina):

  • Opera Turbo štedi do 80% potrošnje podataka
  • Data Usage View (merenje potrošnje)
  • snimanje bookmarka na home screen
  • čuvanje keša na SD kartici
  • raznorazne ispravke

Opera-Mobile-Turbo

 

Šta je Opera Turbo? 

Ova opcija je dostupna korisnicima Opere za desktop računare od 2009. godine i čini srž Opere Mini, najpopularnijeg pretraživača za mobilne telefone.

Radi se o kompresiji podataka sa serverske strane, ukratko to je kompresovanje web stranice da bi se brže otvarale. Rezultat je manje kvalitetna, ali normalno vidljiva stranica za normalan surf, brže otvaranje i štednja potrošnje podataka za nekih 80%!

Turbo opcija je napravljena za one koji imaju spor internet na telefonu ili računaru. I za stipse.

Letos sam imao priliku lično da isprobam i uverim se u ove kvalitete jer sam dva meseca bio u Svilajncu gde je protok mobilnog interneta manji od 56 kbit/s, tako da mi je Turbo opcija strašno pomogla i olakšala jahanje internetom!

Za one koji imaju brz internet i/ili veliki internet paket na telefonu, Opera Turbo im nije potrebna.

Data Usage View  opcija koja je ugrađena u novu Operu Mobile predstavlja jednostavno merenje potrošnje interneta.

Na oficijelnoj stranici www.opera.com možete pogledati koliko su  megabajta uštedeli korisnici Opere Mini i Mobile od juče. U trenutku pisanja ovog teksta cifra je bila 294,030,632.

Opera Mobile je po mom mišljenju najbolji pretraživač za Android i već vidim kako Hromirani i  Firefoksaši pljuju po ovoj mojoj izjavi. 🙂

Opera browser with AI
Opera browser with AI
Developer: Opera
Price: Free
Tags: browserdata usagegprsinternetMinimobileOperapotrosnjapretraživačTurbo

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • Opera bi bila super da joj smanje velicinu, 13MB je meni previse za jednu aplikaciju te vrste, Dolphin HD u punoj verziji ima nesto vise od 3MB pa zato on ostaje moj prvi izbor 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *