Twitter peticija: Želimo CyanogenMod na OEM uređajima

Objavio u 25/06/2011 u 12:54

Pre neki dan sam ugledao na twitter-u link ka peticiji. Kreator ove peticije je @SantoTheWriter. Peticija je sledeća:

Sa toliko mnogo CyanogenMod 7 korisnika u svetu, želimo da vidimo Android telefon sa najboljim što Android može da pruži. Hajde da pokušamo da pridobijemo pažnju HTC-a, Samsunga, LG-a, Motorole i sličnih.

en.: With so many users around the world on CM7 we want to see an Android Phone ship with the best Android has to offer. Let’s see if we can get the attention of HTC, Samsung, LG, Motorola and the like.

CyanogenMod je firmware a.k.a. ROM, koji za osnovu koristi tzv. AOSP (Android Open Source Project) Android. Znači bez ikakvih implementacija, modova i sl. Goli Android koji korisnici sami menjaju. AOSP Android živi samo u Google telefonima i poznato je da oni dobijaju redovan apdejt je nema potrebe da kompanija prilagođava svoje izmene novom Android kodu. O ovome sam pisao jednom, kako bi bio odličan potez da se neka od kompanija odluči na isti. Možda sad imamo tu šansu. CyanogenMod je moguće instalirati kao Custom ROM nakon root-ovanja i instaliranja Custom Recovery-a.

Naravno, nema svaki korisnik Android telefona istu zahvalnost CyanogenMod timu za ono šta su učinili za zajednicu i to je razumljivo. CyanogenMod 7 trenutno implementira Android 2.3.3 Gingerbread i daje vam mogućnost da prilagodite vaš voljeni telefon na bezbroj načina. Trenutno na listi podržanih telefona ima 32 modela, na koje je moguće flash-ovati CM:

Advent Vega – Barnes & Noble Nook Color – Commtiva Z71 – Geeksphone One – Geeksphone Zero – HTC Ace – HTC Aria – HTC Desire (CDMA, GSM) – HTC Dream – HTC Evo 4G – HTC Evo Shift 4G – HTC Glacier – HTC Hero (CDMA, GSM) – HTC Incredible – HTC Incredible S – HTC Legend – HTC Magic – HTC Slide – HTC Tattoo – HTC Thunderbolt – HTC Vision – HTC Wildfire – LG Optimus 2X – Motorola Cliq – Motorola Cliq XT – Motorola Droid – Motorola Droid X – Nexus One – Nexus S – Samsung Galaxy S – Viewsonic G Tablet – ZTE Blade

(Lista preuzeta sa CyanogenMod wiki stranice)

Android zajednica je uvek gladna inovacija i kastomizacija, bilo da je to korisnik koji želi funkciju koja nije moguća na telefonu koji kupi u radnju ili developer koji radi dan/noć kako bi napravio sjajnu aplikaciju i/ili kastomizaciju kakve imamo danas.

Peticiju možete naći na ovom linku.

twitition-tweetPa ako se slažete sa ovom idejom, pozivam vas da “potpišete” peticiju, ko zna, možda nas i čuju 🙂

P.S. Na samom početku Android revolucije Cyanogen tim se borio za opstanak, jer se dosta kompanija bunilo protiv ovakvog poteza, CM je ostao i verujem da će biti tu dokle god je Android-a. A kao podsetnik na ovo vreme, pogledajte zabavan video klip koji svedoči o tadašnjoj situaciji.

https://youtu.be/9VZHT389eR4

Tags: AOSPCM7CyanogenModhtcLGmotorolaOEMPeticijasamsung

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Mogao bi Asus, Acer, Dell ili neko tako od boljih proizvodjaca racunara koji pokusavaju da udju na Android trziste da se prihvate Cyanogen-a. Ili jos bolje Nokia 😀 E onda bi to bilo to 😉

    U svakom slucaju mislim da ce u vrlo skorije vreme biti ista prica kao i sa racunarima. Kupis uredjaj koji hoces i stavis software koji hoces. Pocinje sa otkljucavanjem bootloader-a. Tako da … cela ova prica moze da padne u vodu sa peticijama itd. 😉

  • Ja mislim da bi mozda jedan proizvodjac mogao jedan model telefona da gura sa CM. Ali slazem se da ne treba HTC da odustane od sjajnog Sense-a, niti bi to trebao SE, Samsung i ostali da rade sa njihovim UI-om. U tome i jeste fora, da nude nesto drugacije pa da svako izabere sta se njemu dopada.

  • Од овога нема ништа, ја не бих ни волео да се овако нешто деси. Мислим коме то и треба, они који воле овај мод они га и инсталирају али има и оних који га не воле већ воле модове које праве одређени произвођачи. Ово би довело до одређене врсте униформности која никако није добра а и нико је не жели.
    Ја овде ништа не бих дирао 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *