ZTE Nubia Z9 – “bez-ivični” dizajn, Snapdragon 810

Objavio u 09/05/2015 u 13:18

Kineska kompanija ZTE, je u Pekingu upravo predstavila vodeći model za svoj premjium brend Nubia – Nubia Z9. U poslednjih mesec i više dana, po internetu su kružile priče kako ZTE priprema uređaj sa ekranom bez ivica, i sa predstavljanjem ovog uređaja sve te glasine su manje-više i potvrđene.

https://www.youtube.com/watch?v=hbqQ2sKifxI

Nubia Z9 je najnoviji uređaj koji koristi takozvani „bez-ivični“ dizajn, iako ustvari telefon ima ivice debljine svega 0.8mm, koje okružuju 5.2-inčni Full HD ekran. Rezultat je zaista impresivan, 2.5D zaštitno staklo sa zakrivljenim ivicama stvara iluziju kao da se ekran prostire od ivice do ivice uređaja. A kada se govori o celokupnom dizajnu, može se reći da je telefon minimalistički dizajniran, pogotovu zadnja strana uređaja, a dok se na prednjoj strani nalazi kapacitivni navigacioni taster, i u Premier verziji ovog telefona, senzor za očitavanje otiska prsta. Takođe, ovaj pametni telefon poseduje posvećeno dugme za slikanje sa strane, nešto što većina Android uređaja danas ne poseduje, a bilo bi poželjno.

Što se tiče specifikacija, Nubia Z9 poseduje 64-bitni Snapdragon 810. Ovaj osmo-jezgarni procesor je uparen sa 4GB RAM-a i 64GB skladištne memorije ukoliko izaberete Elitnu i Premier verziju, ili opcija sa 3GB RAM-a i 32GB skladišta ako odaberete Klasičnu verziju. Ostale specifikacije su iste kod svih modela, uključujući i zadnju 16MP kameru sa Sony IMX234 senzorom, prednja široko-ugaona selfi 8MP kamera, zatim 2,900mAh baterija, LTE, AKM4961 Hi-Fi audio čip i IR (infra red) senzor, i sve to je spakovano u telo veličine 147.38 x 68.34 x 8.94mm.

Nubia Z9 kamera

Klasična verzija (3GB RAM-a) dolazi u crnoj boji, a dok Elitna verzija (4GB RAM-a) dolazi u zlatnoj boji. Premier verzija je identična Elitnom modelu, osim dodatog senzora za očitavanje otiska prsta – koje se nalazi u dugmetu za početni ekran.

Nubia Z9 FiT

Jedna od glavnih prodajnih tačaka Nubia-e Z9 jeste FiT. To je skraćenica za Frame Interactive Technology, i ova karakteristika vam omogućava da izvršite različite zadatke kroz interakciju sa savijenim ivicama ekrana. Na primer, stezanjem telefona dva puta napravićete snimak ekrana (screenshot), zatim možete aktivirati kameru, podesiti osvetljenje ekrana itd, i sve to samo kroz dodirivanje ivica ekrana. Ova funkcija obećava, barem na papiru, ali koliko će to biti zaista precizno – tek ćemo videti , jer za uređaje poput ovog koji gotovo da nema ivice, veoma je važno za softver da razlikuje namerne od nenamernih dodira.

Za sada, Nubia Z9 će biti samo dostupna u Kini,počevši od 21. maja, s’ tim da ZTE još uvek ništa nije objavio, kada je u pitanju dostupnost Z9 u drugim zemljama.

I da se razumemo, ovo je kineski telefon visoke klase, te za razliku od većine jeftinih telefona koji dolaze iz Kine, ako želite ovaj uređaj, ne očekujte da ćete proći jeftino, čemu i objavljene cene idu u prilog: Klasična verzija će koštati kada se konvertuje iz kineskih jena u dolare, oko 560 dolara, Elitna verzija će koštati 645 dolara, a u koliko želite Premier verziju moraćete da izdvojite pozamašnih 725 dolara. Kada je Nubia brend u pitanju, ZTE daje nabolje što može, što i same cene pokazuju. Jer znate kako kažu, ako ne znate šta je dobro, pitajte šta je skupo.

 

Tags: kineski telefonNubia Z9ZTE

Autor
Pix.navi Ivan Gajovic

Objavljenih tekstova: 76

Redovno prati vesti u oblasti IT, posebno vesti o telefonima i tabletima. Ekolog po struci, radi kao programer, voli sve što ima veze sa najnovijim tehnologijama. Nakon njemu omiljneog Meizu MX3 telefona, trenutno poseduje LG G4. Pomaže ljudima kada imaju problem sa tehnologijom. Hobi mu je planinarenje. A kako kaže i ponosan autor na Srbodroidu. :D

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *