Zašto je eplovcima mali?

Objavio u 26/01/2012 u 18:39

iPhone vs Android

iPhone ekran je veličine 3,5 inča i verovatno će takav i ostati. Ali Android telefoni su poslednjih godinu, dve postali mnogo veći. 4,3 inča je postao standard, čak je možda i mali. Zašto je to tako?

Jedan od razloga zašto će iPhone ekran ostati na 3,5, a koji kruži netom, je da koristeći telefon jednom rukom, palac može da dohvati gotovo svaki deo ekrana dok šetate ulicom i buljite u Google mape. To jeste tačno.

Ali, zašto isti princip nije primenjen i na Android uređaje? Zašto je 4,3 inča postao standard u Android ekosistemu?

Postoje dve teorije. Prva je Jin Kimova, a to je da Android renderuje sliku na drugi način i da bi podigli rezoluciju moraju povećati ekran. A evo i njegovog citata:

Odgovor Android proizvođača i Google-a na 3,5 inča 960×640 Retina displej je povećani format od 1280×720. Ali iz razloga što Android renderuje tekst i grafiku na način sličan Windows-u ili OSX-u, povećanje rezolucije preko 320 ppi znači manje interfejs elemente. Displej mora da se poveća kako bi kompenzovao smanjivanje elemenata u interfejsu.

U suštini, način na koji iOS koristi povećanu rezoluciju je da poveća čitljivost i oštrinu onoga šta prikazuje. A kako je Android rendering endžin trenutno namešten na većini telefona, oponašanjem iPhone rezolucije a zadržavanje 3,5 inča ekrana bi smanjilo ikone i tekst bi bio za četvrtinu manji. (Android uređaji mogu da pariraju retina displeju, i neki od poslednjih telefona kao LG Spectrum i HTC Rezound imaju veću gustinu piksela od iPhone-a, ali su u manjini.)

Ovo bi učinilo tekst nelagodnim za čitanje i smanjilo polja za pritiskanje na Android uređajima. Kako bi postigli iPhone rezoluciju a zadržali funkcionalnost, a da pri tom zadrži istu tehniku renderovanja, Android telefoni će uvek biti veći, tvrdi Kim.

John Gruber opet nudi alternativu, i možda i realniju. On tvrdi da je trenutan trend velikih Android telefona rezultat prihvatanja LTE (4G) tehnologije. Na svom blogu on kaže:

Trenutno dostupni LTE čipovi su fizički još uvek veliki (AnandTech je pre mesec dana obrazložio da ni jedan ne bi stao u iPhone 4/4s kućište), a pošto su gladni za naponom, traže i veće baterije. Deblji telefoni ne prolaze dobro kod korisnika. Zbog toga: širi i viši telefoni sa ekranima koji će popuniti površinu.

Postoji mali propust u ovom argumentu, a to je da su Android telefoni nadmašili 4 inča i pre LTE-a. Ali činjenica je da ljudi velik ekran poistovećuju sa višim kvalitetom, pa samim tim i veću potražnju, a rezultat toga je da većina Android telefona raste u pogledu veličine ekrana. Ako je ova tvrdnja tačna, možda Android telefonu postanu manji kada LTE čipovi postanu manji.

[via Gizmodo]

Tags: 34.35AndroidiphoneLTErezolucijaveličina ekrana

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Trenutno koristim 4″ i dosta sam se naviknuo, na veći nebih volio ići, jer sam prije koristio iphone, nekada se baš i poželim njegovog ekrana, baš radi tog palca, jer ga nekad stvarno treba protegnuti do notifikacija.

  • Треба нагласити да рецимо ајФонових 3.5″ није истих 3.5″ као код рецимо Нокие. Поред ајФона ове нокије изгледају као да имају 3.2″ ако не и 3″. Иста ситуација је код СЕ Реј модела који има 3.3″ а који је чак мањи од 3.2″. Заправо, сви “широки” екрани су много мањи него исти такви са форматом који има ајФон или стандардни Андроид телефони. Тако рецимо (нисам мерио) али ми делује да ајФон има већи еркан од Самсунг Вејв 2 модела који има 3.7″. Андроид иде путем широких екрана који су добри само за видео, за све остало је бољи 3:2 однос. Уколико би Јабука увела други формат и повећали дијагоналу на 4″, не би се много повећао телефон, генерално не би ни екран, само би заправо био мало дужи.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *