Top 10 mogućnosti Androida koje iPhone nema

Objavio u 16/05/2011 u 17:17

Kako se redovno vodi polemika Android vs. iPhone, na lifehacker sajtu su sastavili spisak od 10 mogućnosti koje jednostavno nije moguće imati na iPhone-u, iz ovog ili onog razloga. Kako i sami kažu, tekst nije blaćenje Apple-a već uvid u stanje stvari 😀

Android je otvorena platforma na kojoj se konstantno radi i koja se unapređuje iz dana u dan, kako od strane Google-a, tako i od developera. S toga i imamo ovakvu platformu.

U ovom spisku su navedene i funkcionalnosti koje zahtevaju root, ali ni sa jailbreak-om na iPhone-u ovo nije moguće.

Pa da počnemo:

10. Alternativne tastature

Swype

Od napredne predikcije teksta kao na Swiftkey tastaturi, do inovativnog načina kucanja na Swype-u i 8-pen tastaturi, imate gomilu izbora kako ćete unositi tekst na Androidu. Kucanje na malim ekranima po virtuelnoj tastaturi i pored navikavanja nikako nije lako, a Android vam ovde pruža slobodu izbora i svako će naći način unosa teksta koji će ove muke smanjiti što je više moguće. iPhone ima druge tastature koje su uglavnom zasebne aplikacije, ali vam traže da importujete tekst u neki drugi program, što nije intuitivno i nimalo jednostavno, ali to su ograničenja iOS-a koja se ne mogu zaobići od strane developera.

Microsoft SwiftKey AI Keyboard
Microsoft SwiftKey AI Keyboard
Swype Keyboard
Swype Keyboard
Price: $0.99+

9. Automatizacija

tasker

Jedna od najmoćnijih i najkorisnijih aplikacija za Android je Tasker, program za automatizaciju koji može vaš telefon da napravi super pametnim. Možete uključiti i isključiti određena podešavanja u zavisnosti od pokrenute aplikacije, lokacije, doba dana i gotovo bilo kog drugog uslova kog se možete setiti. Sa pravim komandama, Tasker može pristupiti najmračnijim 🙂 delovima vašeg telefona, što je nešto što ni jedna druga platforma nije u mogućnosti. Takođe aplikacije za čuvanje baterije poput JuiceDefender-a itd.

Tasker
Tasker
Developer: joaomgcd
Price: $3.49

8. Custom Launcher-i

Go Launcher EX

Iako iPhone korisnici mogu da prilagode svoj početni ekran dosta ako imaju jailbreak-ovan telefon, ipak nema nivo prilagođavanja koji možete imati na Androidu sa Custom Launcher-ima. Custom Launcher-i mogu dodati mnogo funkcionalnosti vašem početnom ekranu poput gestures, različitih vrsta prečica i mnoge promene duboko u sistemu koje mogu ubrzati starije telefone. O Launcher-ima sam pisao opširnije u ovom postu i o njihovim mogućnostima.

7. Widget-i

android__widgets_by_bharathp666-d30gpmy

Widget znaju da zauzmu dosta mesta, ali nema zamene za intuitivnost i brzinu pristupa informacijama koju pružaju npr. vremenski widget-i ili widget aktivnog muzičkog player-a, gde možete preskakati pesme, pauzirati itd. Takođe to-do liste mogu biti prikazane na home ekranima u obliku widget-a, što daje veću produktivnost, što nije opcija koja je svima potrebna, ali opet ne morate ulaziti u posebnu aplikaciju da bi vas podsetila šta treba da uradite. Korisnici jalbreak-ovanog iPhone-a mogu instalirati aplikacije koje se ponašaju slično widget-ima, ali ih ne možete staviti na home ekran već samo na locker.

6. Izmenjiva SD memorija i baterija

HTC Desire HD Battery

Ovo nije deo Android softvera, ali Androidova otvorenost pruža i neke hardverske prednosti. Možete izvaditi, zameniti ili staviti bolju bateriju ili SD karticu. Korisnici na iPhone telefonima imaju dosta memorije, ali nikad nije dosta i ako napune memoriju telefona, to je to, nema zamene. Takođe mnogi koriste dve ili više baterija za telefone što dosta može produžiti autonomnost telefona pri putovanjima i drugim situacijama gde vam nije uvek pristupačan punjač.

5. Bežično instaliranje aplikacija

IMDB

Pretraga i nalaženje aplikacija bi trebalo da bude zabavno, a ne da pregledate aplikacije kroz mali app store. App Store i Cydia App Store nisu baš najlakši način da nađete novu aplikaciju (kao ni u Android Marketu na telefonu). A i moranje instalacije iTunes da bi prebacili aplikaciju na telefon ili ubacivanje aplikcije na telefon pa onda pokretanje instalacije, takođe nije zabavan deo. Sa novim web Android Marketom i drugim marketima poput AppBrain, Androidpit itd, možete naći kul aplikacije i instalirati ih jednim klikom, a one će biti na vašem telefonu već sledećeg trenutka. Mislim da ne može biti lakše od toga 😉

4. Custom ROM-ovi

miui theme promo

Iako postoje aplikacije koje će vam proširiti mogućnosti vašeg Android telefona, jedna od najkul stvari na Androidu je njegova priroa otvorenosti (open source), jer ljudi mogu da ga preuzmu, kompletno izmene i instaliraju njihovu verziju umesto one kojaje došla sa telefonom. Bio to CyanogenMod koji je prepun dodatnih funkcionalnosti ili MIUI sa kompletno izmenjenim interfejsom, ne postoje granice u prilagođavanju vašeg telefona vašem iskustvu na njemu. Kao i sa Launcher-ima, Custom ROM-ovi vam pružaju sistemske izmene koje na drugim platformama jednostavno niste u mogućnosti, a veoma su dostupne na Androidu. Bilo to izmene koje će ubrzati vaš telefon ili izmene FM radia npr., Custom ROM-ovi su najbolji dokaz Androidove otvorenosti i prednosti u odnosu na druge platforme.

3. Kontrola telefona sa kompjutera

lazydroid

Sa vašeg računara možete preuzeti kompletnu kontrolu nad vašim telefonom, i dok npr. radite nešto u udobnoj fotelji za desktop ili laptop računarom možete odgovarati na SMS poruke, praviti pozive, brisati i menjati fajlove … gotovo sve. Coby je skoro napisao tekst o ovakvoj aplikaciji u ovom postu.

2. Flash

Flash

Može Steva da priča šta god hoće, a vi se možete ili složiti s njim ili ne, ali Flash je svuda oko nas na netu. A kada ste primorani da pretražujete web bez njega, tek onda shvatite koliko je zastupljen i koliko vam treba. Bio to sajt koji je kompletno urađen u flash-u, ili video klipovi koji se puštaju u flash-u a nisu youtube, ili opet Flash igre na netu, kada imate instaliran Flash na vašem telefonu ili tabletu vam pruža kompletno web iskustvo koje vam Android pruža, a ostale platforme ne. Kada ga nemate, imate osećaj da nemate pun pristup internetu.

1. Prava integracija aplikacija

Skype logo

Google Voice možda još uvek nije dostupan u Srbiji, ali biće jednog dana (nadam se), takođe Google Voice će možda i stići na iPhone, ali nikad to neće biti isto kao na Androidu. Aplikacije na iPhone-u vas uvek redirektuju na osnovni Dialer ili voicemail, pa tako i ako želite da koristite Google Voice kao osnovni vid komunikacije, moraćete da uđete u aplikaciju da bi ste je koristili. Na Androidu, aplikacije poput Google Voice-a i Skype-a se integrišu direktno u operativni sistem, i ako želite da pravite pozive isključivo preko Google Voice-a ili Skype-a, svaki poziv može ići direktno preko njih. Kada kliknete na broj u nekoj drugoj aplikaciji, vaša default aplikacija za pozivanje će se pokrenuti, i neće vas bacati na onu koju ne želite. Prava integracija aplikacija je moguća u svim delovima telefona, pa tako imate Custom SMS aplikacije, voicemail pa čak i browser aplikacije mogu postati vaše default aplikacije na Androidu, što je nešto što nećete naći na iPhone platformi.

Tags: 8penAndroid vs iPhoneAppleautomatizacijabaterijacustom romdaljinsko upravljanjeflashgoogleLauncherLazyDroidmarketSD karticaSkypeswiftkeyswypetaskertasturavoicewidget

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *