Predstavljanje Nexus S sa Gingerbread-om

Objavila u 06/12/2010 u 18:18

Nexus SToliko se poslednjih meseci priča o ovom telefonu, da je izgleda stigao i taj trenutak konačne najave Nexus S telefona. Na Google blogu su konačno i predstavili Gingerbread, sada najbržu Android verziju, dok je Nexus S zamenik toliko popularnog Nexus One telefona. Za developere Gingerbread SDK/NDK može da se nađe na ovom linku.

Nexus S je sada i zvanično prvi Android telefon sa novom verzijom Androida 2.3, takozvani Gingerbread. Ovaj uređaj Google Inc je razvio u saradnji sa Samsung-om i na taj način su spojili odgovarajući hardver sa softverom tako da dobiju najbolje performanse. Otud i ime Nexus S kao kombinacija (Nexus One + Galaxy S), ali ni ovo nije bilo nepoznato, već je spekulisamo na blogovima o nazivu prethodnog meseca.  Kao nastavak Nexus brenda, Nexus S donosi ono što se naziva “Pure Google” uređaj koji podrazumeva otključan uređaj sa nefiltriranim pristupima svim Google mobilnim servisima kao i poslednju verziju Android platforme. Nexus brend je poznat i po tome da uvek prvi dobija update i uvek je prvi po dobijanju novijih verzija sistema, jer Google ne ukida podršku za njegove telefone kao neke druge kompanije koje proizvode Android telefone.

Nexus S je prvi pametni telefon koji ima Contour ekran veličine 4 inča WVGA (480×800), dizajniran tako da konforno leži u ruci i težak 129 grama. Telefon ima 1GHz Cortex A8 (Hummingbird) procesor, kameru od 5 megapiksela (2560×1920) sa mogućnošću snimanja video klipova rezolucije 720 x 480, 16GB interne memorije i NFC (near field communication) hardver koji omogućava “čitanje” informacija iz NFC tagova. NFC je brza, bezična tehnologija koja svoju budućnost vidi u mogućnosti ugradnje u bilo koji objekat kao što su posteri za filmove, majice i razni stikeri.

Gingerbread je sada najbrža verzija Androida i donosi mnoga unapređenja, kao što je lepši interfejs, NFC podršku, novu tastaturu i selekcione alate, internet pozive (VoIP/SIP), poboljšanje copy/paste funkcija i podršku za senzor žiroskopa.

https://www.youtube.com/watch?v=lxUXulxE5o0

Više informacija možete pronaći na Google Nexus sajtu, a možete ih pratiti i na Twitter nalogu @GoogleNexus. Nakon 16. decembra, Nexus S će moći da se kupi preko T-Mobile paketa online i u prodavnicama all Best Buy i Best Buy Mobile u Americi. Posle 20. decembra telefon će se pojaviti u prodaji u Velikoj Britaniji.

Naredne nedelje se očekuje i otvaranje koda Gingerbred-a.

nexus-s

Tags: Android 2.3GingerbreadNexus Stelefon

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Swarovskimania 10/12/2010 u 11:11 PM

    I sta mislite, jel se isplati preci sa Galaxy S-a na Nexus S?

    • Moje licno misljenje je: Definitivno!
      Samsung je extremno los po pitanju podrske starih telefona. Tako da update za Galaxy S na gingerbread itd ce verovatno uvek stizati kasnije od svih ostalih proizvodjaca, ako uopste i stigne. Nexus S je Google-ov brand koji je Samsung napravio. Tako da sav support ide od strane Google-a, sto znaci da ce Nexus uvek imati prvi sve sto Google izmisli 😛 pa tek onda svi ostali.

  • Yupi yey, stize nam novi Nexus phone 🙂
    Tako bi bilo cool kad bi se sto pre pojavio i kod nas 😉
    U svakom slucaju, nadam se boljem uspehu od svog prethodnika…

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *