Da li je Apple ukrao dizajn od Samsunga?

Objavio u 27/04/2011 u 17:59

Samsung vs Apple

Pogledajte dobro sliku iznad. Sa desne strane je iPhone (neka od edicija, pretpostavljam 1 – mada su svi isti po meni). Sa leve strane? To je Samsung F700. Na slici piše da je telefon izašao 2006. a na tržištu se pojavio u februaru 2007. iPhone je najavljen i izašao 2007.

Postavlja se pitanje: ko krade od koga? Ako niste znali Apple je podneo tužbu protiv Samsunga jer je navodno Galaxy S kopija iPhone-a. Samsung je očigledno razmišljao o dizajnu Samsung Galaxy S-a pre nego što je iPhone i postojao. A i interfejs za koji takođe Apple tuži Samsung ne izgleda mnogo drugačije od iOS-a.

Odgovor na pitanje: niko ne krade nikog. Apple nije izmislio ikone, niti je izmislio mrežno postavljanje istih. Nisu izmislili kvadrat. Nisu izmislili ni ekran osetljiv na dodir. Sigurno nisu izmislili dugmence koje se nalazi na dnu. A takođe nisu izmislili ni telefon.

Sve ovo važi i za Samsung i bilo kog drugog proizvođača. Slika treba da posluži kao podsetnik na to da sa inventivnošću dolaze i ograničenja. Standard se uvek postavlja a proizvođači će uvek težiti ka tome da se i poštuje taj standard. Apple ne može ići okolo i biti tužibaba jer je njihov telefon prvi koji je uspešan a tako izgleda.

[via phandroid]

Tags: Appleinterfejsiphonesamsungtužba

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Svi smartphon-i su slicni sto se tice softvera mala razlika u hardveru,sve makre telefona se trude da postignu najbolje sto mogu za danasnji standard….

 • Ma , ovo tuzakanje je stvarno smesno. Svi kopiraju jedni od drugih. Telefon (smartphone) je takva spravica, da mora da sadrzi veliki ekran , 1-2-3 tastera , koliko sa te 4 promenljive mozete napraviti razlicitih modela, a da ne lice jedni na druge? – Vrlo malo (ako zadrzavate dizajn elegantnog telefona kao primaran cilj).
  A ako racunamo na to da Samsung pravi hardware za iPhone, o cemu onda pricamo, vole se i ovo je samo publiciteta radi. 🙂

 • Pa, dok su nam ruke ovakve kave jesu (-:, ne mogu nešto novo da izmisle. Ni jedni, ni drugi. Niti bilo ko.
  Jedino što sada svi polako forsiraju slim fazon, mada sam ja za plain-and-simple varijante.

  Smešno je “tužakanje”. A možda je sve stvar marketinga.

  HTC Desire

 • Apple je sto posto ukrao dizajn od Samsunga, mogu ruku da dam! (Ja sam zaduzen za hejtovanje Applea >:D )

 • ja sam mislila da ce ovde biti bacanja hejta po iPhone-u, ali opasno sam se zeznula 😀
  pozitivno sam iznenadjena 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *