Čemu služi barometar u Galaxy Nexus-u?

Objavila u 22/10/2011 u 9:00

Galaxy Nexus

Ja sam se zapitala, a možda ste i vi, čemu taj barometar u telefonima? Mislim, zar je baš neophodno ugrađivati ih, kada prognozu vremena mogu i sa nekog sajta da vuku. I na kraju mi je uvek zaključak bio: “Izdrkavaju se” (Izvinjavam se na nepristojnoj reči). Danas sam naletela na odgovor na moje pitanje. Naime, Dan Morrill koji radi u Google na Androidu je napisao na njegovom Google Plus nalogu objašnjenje. Kako on kaže, primarna svrha barometra je da obezbedi brže zaključivanje GPS-a, odnosno pomaže GPS-u da brže utvrdi lokaciju. I sami znate da nekada kada putujete i pređete dobar broj kilometara, upalite GPS i treba nekada i do 2 minuta da pohvata satelite i utvrdi gde se nalazite. A-GPS (assisted GPS) je malo bolji po tom pitanju jer mu pomažu bazne stanice i smanjuje se broj matematičkih operacija, pa je potrebno manje vremena da GPS utvrdi trenutnu lokaciju.

E sad, imamo 3 dimenzije u prostoru: latituda, longituda i altituda. Barometar nam omogaćava okvirno utvrđivanje altitude i u kombinaciji sa A-GPS-om može da ubrza proces utvrđivanja lokacije. Eto nije barometar samo za merenje atmosferkog pritiska, ima i pametniju funkciju u gedžetima. Ovako malo napredniji GPS je koristan i kada ste u inostranstvu ili nemate pristup 3G-u koji bi vam pomogao oko utvrđivanja lokacije.

Inače Galaxy Nexus nije prvi uređaj sa barometrom, Motorola Xoom takođe ima barometar, tako da ovo nije sad nešto potpuno novo.

Tags: A-GPSaltitudabaromaterGalaxy NexusGPSlatitudaLokacijalongituda

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • Barometarski visinomeri se odvajkada koriste za merenje nadmorske visine. Kada je izumišljen GPS, postlao je moguće odrediti nadmorsku visinu prostom matematikom.

    Međutim, pokazalo se da visina izračunata u GPS-u nije dovoljno precizna i vrlo su česta prilično velika odstupanja.

    Zato se pokušalo sa kombinacijom GPS-a i barometarskog visinomera. Barometarski visinomer otklanja probleme sa nepreciznostima, a GPS rešava problem nepreciznosti barometarskog visinomera usled promene pritiska vazduha.

    Ovakva kombinacija niej nešto novo. Postoji mnogo modela GPS uređaja koji sadrđe i barometarski visinomer, ali to nažalost utiče na cenu. Zato su u mobilnim telefonima barometarski visinomeri izostavljani – da bi se snizila cena uređaja.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *