Predstavljen novi Nexus 7

Objavila u 24/07/2013 u 20:00

Danas u 18h Google je održao konferenciju “Doručak sa Sundar Pichai” na kojoj su predstavili novi Nexus tablet i Android 4.3. Kako kažu, odlučili su da nova verzija Nexusa zadrži od njegovog prethodnika dve najbitnije osobine, a to su prenosivost i performanse. Tako da je i novi Nexus sa ekranom dijagonale 7 inča, ali sa unapređenim displejom i to rezolucije 1920×1200 i to sa 323 ppi. Ovo je zaista odličan napredak u odnosu na rezoluciju prethodnog Nexusa od 1280×800 piksela koji je bio dosta kritikovan.

Nexus 7

Ovog puta, kada je u pitanju procesor, Google se okrenuo Qualcommu i u novom Nexusu se nalazi quad core Qualcomm S4 pro procesor radnog takta 1,5 GHz sa Adreno 320 GPU i čak 2GB RAM memorije.

Ovog puta, na Nexusu se nalaze 2 kamere, prednja od 1,2 MP i zadnja od 5 MP. Tu su i HDMI port, NFC čip, Bluetooth 4.0. Tablet je nešto lakši i malo tanji od prethodnika. Zadržali su sličnu teksturu uređaja jer za nju dobili dobar feedback na prethodnom tabletu. Tu je i stereo + surround zvuk u odnosu na prethodni mono. Generalno, novi Nexus 7 deluje kao nadograđeni i usavršeni prvi Nexus 7.

Google Nexus 7

Nexus 7 je prvi uređaj koji pokreće Android 4.3. Jelly Bean 4.3 donosi nekoliko novih funkcionalnosti. Jedna od zaista cool funkcionalnosti je mogućnost kreiranja više naloga na uređaju sa različitim pravim pristupa iupotrebe aplikacija. Upotrebljivost aplikacija odlazi do detalja da se mogu limitirati nivoi u samoj igri. Pa tako recimo deci možemo napraviti njihov nalog na tabletu koji će imati pristup samo određenim igrama i to do određenog nivoa.

Iako nije mnogo pričano o tome, ali vidim na screenshotu iznad da postoji mogućnost Background Wi-Fi location koji omogućuje da se za svrhe lociranja uređaja koristi i dalje ta funkcija i kada nema pristupa internetu.

Na ovoj konferenciji se pričalo i o redizajnu nekih Google-ovih servisa. Pa su pažnju posvetili i sekciji na Play Store-u koja prikazuje odvojeno aplikacije dizajnirane za tablete.

Nexus 7

Unapređen je OpenGL-a sa ES 3.0. Ovo je i ujedno poziv developerima da razvijaju igre za Android platformu sa boljom grafikom. Nexus 7 da će prodavati u 3 verzije već od 30. jula. Nexus 7 WiFi verzija sa 16GB memorije će se pojaviti u prodaji po ceni od 230 dolara, WiFi verzija sa 32 GB memorije za 270 dolara a LTE verzija sa 32GB za 349 dolara.

Kako vam deluje novi Nexus?

 

Tags: Android 4.3CPUgoogleGPUJelly BeanNexus 7QualcommS4 pro

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *