WhisperPush – CyanogenMod integraše enkripciju SMS poruka

Objavio u 17/12/2013 u 18:10

Još letos, Koush je najavio da će CyanogenMod dobiti sigurnosni sistem za poruke koji će biti integrisan u samom sistemu i imati punu kompatibilnost sa TextSecure. Za one koji ne znaju, TextSecure je open-source cross-platform (iOS i Android) klijent koji enkriptuje vaše SMS poruke kako globalno, tako i u toku slanja poruke drugom TextSecure korisniku. Aplikaciju održava Open WhisperSystems, na čelu sa Moxie Marlinspike-om.

Moxie je veteran open source softvera, kriptografije i dobre prakse enkripcije, kao i borac za privatnost. Ako želite da saznate više o njemu i njegovim dostignućima, posetite njegov lični sajt i Wikipedia stranicu. Moxie je takođe držao predavanja na DEFCON-u više puta.

Moxie je bio vodeći inženjer na implementaciji TextSecure sistema u CyanogenMod. Što je učinilo CyanogenMod, kako sigurnijim, tako i kompatibilnim sa drugim postojećim servisima. Ono što je jedinstveno za CM je da ima middleware funkcionalnost za SMS. Ovo je isti kod koji omogućuje Google Voice integraciju u bilo koju aplikaciju za poruke.

TextSecure implementacija pruža mogućnost enkripcije poruka gotovo svim SMS aplikacijama koje možda koristite. Vaše poruke koje šaljete drugim CM korisnicima ili TextSecure korisnicima (bez obzira da li je to iOS ili Android) će automatski biti enkriptovane i zaštićene. Ako sagovornik sa druge strane ne koristi TextSecure implementaciju, sistem će se sam spustiti na ne enkriptovan transfer poruke.

Cyanogen tim je prošle nedelje pustio inicijalnu noćnu verziju CM 10.2 u kojoj je krenuo test, ovde testiraju opterećenje servera kako bi kasnije znali kako da optimizuju isti. Kada sve bude stabilno, ova implementacija ide i u stable verzije Cyanogena.

Signal Private Messenger
Signal Private Messenger

Da se razumemo, klasičan SMS servis je trenutno veoma ranjiv. Verovatno ste od mnogih čuli kako je BlackBerry ludilo i kako ga svi koji žele da se zaštite koriste. Da se razumemo, kada je nešto open source i bavi se zaštitom. Teško da će ostati propust, jer svako, ko se razume u tematiku, može da ima uvida u sve delove koda. Ovo znači da ukoliko i ostane neki propust, kada se otkrije, ovaj propust će biti zatvoren od strane NN osobe, što možete biti i vi. Zato, više verujte open source rešenjima za enkripciju i zaštitu, nego kompanijskim!

Pročitajte više na Open WhisperSystems blogu!

[via CM]

Tags: CyanogenModekripcijapodaciporukesmsWhisperPushzaštita

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *