Sigurnost marketa i Google-ovo rešenje

Objavio u 12/02/2011 u 13:10

Ako ste probali novi Google-ov web Android Market primetili ste da se aplikacije instaliraju bukvalno na jedan klik. Sad je mnogo lakše pretražiti market na velikom ekranu, i mnogo lakše instalirati aplikacije, ali ovo može biti sigurnosni problem. Ukoliko neko dozna vašu lozinku za Google nalog, dovoljno je da se uloguje na vaš Google nalog, a zatim može instalirati bilo koju aplikaciju na vaš telefon, a vi jedino što ćete videti je notifikacija da je aplikacija instalirana.

Mnogi su odmah dali predlog da se vrši još jedna potvrda na telefonu, kao što je to do sada bilo na raznim drugim alternativnim online marketima i korišćenjem market linka preko Chrome2Phone ili Fox2Phone dodataka. Ovo bi sigurno bilo elegantnije rešenje.

Unknown app
Unknown app
Developer: Unknown
Price: Free

papertoss

Međutim Google je pre neki dan izbacio novi sistem provere koji se sastoji iz dva koraka. U narednih nekoliko dana svi korisnici će dobiti obaveštenje da unesu sigurnosni kod kao dodatak postojećoj lozinki. Ovo će se pojaviti na vašoj stranici za podešavanje naloga.

Mnogima će ovo možda dodatno zakomplikovati korišćenje, ali ovo dodaje sigurnost naloga. Sa marketa ćete morati skinuti Google Authentificator aplikaciju čije podešavanje traje oko 15 minuta.

Google Authenticator
Google Authenticator
Developer: Google LLC
Price: Free

Kada se uključite u program, Google će od vas tražiti kod od pet do osam karaktera koji ćete dobiti sa telefona. Ako želite da izbegnete ponovno unošenje koda svaki put kad pristupate nalogu, Google je uključio i opciju “Remember verification for this computer for 30 days.”, tako da ćete moći da izbegnete unošenje narednih 30 dana. Takođe možete da generišete jednokratnu lozinku ako budete imali potrebe da se ulogujete na vaš Google nalog kroz aplikaciju koja je dizajnirana da vam traži lozinku, ali ne i da traži kod.

Meni nova opcija još uvek nije u funkciji, ako je vama uključena, molimo vas da podelite sa nama iskustva. Za više informacija, možete pogledati Google-ov Help Centar.

2 step verification

Tags: Androidlozinkamarketnalogrešenjetelefonzaštita

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *