Šabloni za zaključavanje na Android uređajima previše jednostavni, otkriva studija

Objavio u 23/08/2015 u 21:24

Studija sprovedena od strane žene po imenu Marte Løge, diplomca sa Norveškog Univerziteta Nauke i Tehnologije, otkrila je da Android korisnici postavljaju slične šablone za zaključavanje koji se mogu lako otkriti. Studija je pregledala 4000 kreiranih šablona i otkrila da 77% šablona počinje iz jednog od četiri ugla. 44% šablona koja su napravljena počinjala su iz gornjeg levog ugla.

Očigledno, što je više tačaka koršćeno za pravljenje šablona, veći je broj mogućih kombinacija i teže je da neko otkrije vaš šablon za zaključavanje. Prosečan broj korišćen u studiji je bio pet, što znači da prosek za šablon za zaključavanje je jedan u 7.152 kombinacije. Veliki broj korisnika je koristio samo četiri tačke što znači da je njihov šablon bio jedan od 1.624 kombinacije. Poređenja radi, oni koji su koristili osam ili devet tačaka imaju jednu u preko 140.000 kombinacija.

Løge, koja je kreirala ovu studiju za njenu tezu, zamolila je učesnike da naprave tri šablona. Jedan je kao bio za bankarsku aplikaciju, drugi kao za šoping aplikaciju, i jedan za otključavanje telefona. Šablon sa minimum 4 tačke je bio najviše koršćen i od muškaraca i žena, a odmah iz njega je bio šablon sa pet tačaka. Iako oba šablona sa osam i devet tačaka imaju isti broj mogućih kombinacija, iz nekog razloga manje ljudi se odlučuje za šablon koji sadrži osam tačaka od onog koji ima devet. Čak šta više, ova varijanta sa osam čvorova je bila najmanje izabrana opcija šablona za zaključavanje ekrana u studiji.

Osim broja tačaka (čvorova), više komplikovani šabloni su teži za otkrivanje. Kao što su studije pokazale da su najučestalije šifre “1234567”, “Password” itd., 10% šablona kreiranih za ovu studiju su bili u obliku slova u alfabetu. I to je najčešće bio prvi inicijal supružnika ili deteta. Marte je takođe otkrila da mlađi nuškarci kreiraju kompleksnije šablone, koje je teže otkriti.

Løge je rekla da za kreiranje dobrog šablona, treba koristiti veliki broj tačaka, praviti šablone kompleksnim, i isključiti opciju vidljivost šablona (“make pattern visible”), tako da ako vas neko posmatra preko ramena, nemože otkriti vaš šablon.

Izvor ArsTechnica

Tags: Android telefoniistraživanješablon za otključavanje

Autor
Pix.navi Ivan Gajovic

Objavljenih tekstova: 76

Redovno prati vesti u oblasti IT, posebno vesti o telefonima i tabletima. Ekolog po struci, radi kao programer, voli sve što ima veze sa najnovijim tehnologijama. Nakon njemu omiljneog Meizu MX3 telefona, trenutno poseduje LG G4. Pomaže ljudima kada imaju problem sa tehnologijom. Hobi mu je planinarenje. A kako kaže i ponosan autor na Srbodroidu. :D

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *