Od sad root kao opcija na CM9

Objavio u 17/03/2012 u 10:33

Android-Root

Od početka neoficielnih Android ROMova, root pristup i custom ROM poput CyanogenMod-a su smatrani za jedno te isto. Međutim, bubuće verzije CyanogenMod-a će napraviti korak nazad u ovom pogledu. Root pristup neće biti default opcija, već će moći da se uključi i isključi po izboru.

U izveštaju na njihovom oficielnom sajtu, CM tim kaže da imanje root pristupa do default-u predstavlja “veliki sigurnosni rizik”. Ali se on može rešiti postavljanjem root-a kao opcije. Opcija root pristup-a će biti isključena u startu, ali će biti moguće tri opcije za root: samo za ADB, samo za aplikacije ili oboje. Ne treba paničiti – root pristup će i dalje biti tu kada vam treba, ali će vaš uređaj biti sigurniji sa ovom opcijom postavljenom na off u podrazumevanoj vrednosti.

Ovo možemo uporediti sa Android opcijom “unknown sources”, koja omogućava da instalirate aplikacije preko APK fajla van Google Play Store-a. Tu je za one koji to žele, ali je isključena po default-u iz sigurnosnih razloga. Kako je CyanogenMod sada dobio veću publiku i postao mainstream, ovaj pristup sigurnosnim problemima ima smisla.

[via CyanogenMod]

 

Tags: adbappCM9defaultopcijaroot

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Svidja mi se ova vest! Rutovao sam nekoliko telefona od ljudi koji nisu imali pojma o Androidu i nakon par dana su mi kukali kako su nesto promenili i sad im nista ne radi. Sledeci put ce dobiti katanac na root. 🙂

    • Hhehe, to ih nece spreciti da ponovo nesto … promene. Verujem da se vecina saplice na osnovnim podesavanjima, do root access ima da se guli, da bi korisnik nesto provalio i eventualno napravio gresku treba mu ili terminal ili adb ili root explorer – stvari o kojoj vecina ne razmislja. Mislim da je autor u pravu, ovo je posledica komercijalizacije CM-a, ne obavezno losa stvar, naravno, ali nesto ne verujem da ce mnogo pomoci u situaciji “me broke, you fix” koja se cesto srece na Androidu. Retka prednost iPhone-a, po meni, je upravo taj idiot proofness – ne mozes da pogresis ako su ti opcije ogranicene. Dusu dalo za siroku popularnost.
      Nikad iPhone, ali nikad!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *