Krađa naslova prisutna i u Android svetu

Objavio u 17/01/2011 u 11:42

Iron Soldiers

Jedan od načina da se napravi dobra aplikacija/igra je da se napravi beta testing program, što dosta developer-a i radi pružajući beta verziju svoje aplikacije određenoj grupi testera, koja će je testirati, prijavljivati greške, predlagati inovacije, sve u cilju što kvalitetnije aplikacije. Ovo je upravo način na koji je cyberniko na XDA forumu hteo da ostvari sa njegovim lansiranjem beta verzije igre po imenu Iron Soldiers.

Međutim, drugi član XDA je skinuo nepotpisanu verziju igre, potpisao je kao svoju i postavio na Android Market kao svoju, iako igra još nije izašla iz beta faze. Ja iskreno ne mogu da verujem da je ovako nešto njemu uopšte palo na pamet, jer se igra igra online i koristi servere koje koristi njen tvorac. Ukradena igra nije mogla biti update-ovana, jer taj koji je ukrao nije ukrao izvorni kod, već kompajliranu verziju. Da li je on mislio da ovo neće biti otkriveno? Stvarno mi nije jasan.

important notice

Optuženi developer, DavicniDevelopers, je uklonio ukradenu igru iz Android Marketa, ali informacija je još uvek iskeširana na Googlewebz-u. Ovaj developer ima nekoliko naslova na prodaju u Android Marketu, a pretpostavljam da ih niko nije kupovao. Kao vid bojkota, možete kupiti neku njegovu aplikaciju, dati joj najnižu ocenu, deinstalirati je i vratiti u Android market gde ćete navesti razlog zašto vam se ne dopada.

Igra je još uvek u beta fazi i možete je skinuti ovde. Posetite i sajt stvarnog developera na Vuxia.com. Igra izgleda prilično dobro i šestomesečni rad je vidljiv. Iron Soldiers izgleda prilično utegnuto. Nadajmo se da će ovaj incident samo doneti veću pažnju igri. Znam po sebi jer čim sam čuo za ovo, otišao sam da pogledam o kakvoj se igri radi.

Iz ovoga treba izvući pouku ako radite na nekoj aplikaciji ili igri. Naravno, izbacivanje bete na forum će svakako pomoći razvoju, ali prvo dobro zaštitite svoj APK kakvim god merama zaštite mislite da treba.

Tags: developerigrakrađalopovtestiranje

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *