Kanadska špijunska agencija koristi UC Browser za prikupljanje podataka

Objavio u 21/05/2015 u 14:25

Kanada i njeni špijunski partneri su iskoristili slabost na jednom od svetski najpopularnijih browser-a za mobilne telefone i planirali napad na pametne telefone preko Google i Samsung prodavnica aplikacija.

Elektronske agencije za prikupljanje informacija su targetirale UC Browser – jedan od najpopularnijih browser-a u Kini i Indiji sa porastom korišćenja u Severnoj Americi.

Njihov cilj je bio da se u UC Browser aplikaciju i veće prodavnice aplikacija “ubace” i prikupe podatke na potencijalne teroriste i druge mete. U nekim slučajevima su implementirali spyware na targetiranim pametnim telefonima.

Dokument iz 2012 pokazuje da su špijunske agencije iskoristile slabost u nekim mobilnim aplikacijama u poteri za njihovim nacionalnim sigurnosnim interesima, ali izgleda da nisu alarmirali kompanije ili javnost o ovoj slabosti. Ovo je postavilo milione korisnika u opasnost od špijunaže na državnom nivou kao i hakera i online kriminalaca.

Ovu poverljivu dokumentaciju je objavio Edward Snowden aka WikiLeaks.

Da li koristite UC Browser?

Za više informacija posetite link izvora.

[via CBC]

Tags: app storeCanadagooglesamsungšpijunažaspywareUC BrowserWikiLeaks

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share