Hakeri koriste Android telefon kao USB tastaturu za napad na PC

Objavio u 25/01/2011 u 0:13

Hakerski napadi na računare se mogu izvršiti na nebrojano mnogo načina i najčešće se dešavaju softverski ili preko računarske mreže. Hardverski hackovi su dosta ređi, jer je za njihovo izvođenje potreban, pre svega, fizički pristup računaru koji se napada. Do sada su bili poznati napadi preko tastatura, tako što se u firmware tastature ubaci programski kod koji se izvrši kada se ista poveže sa računarom. No pametni telefoni sa Androidom pružaju sasvim nove mogućnosti i hakeri ih rado koriste.

Naime, neko se dosetio da u rootovan telefon može da ugradi bilo šta, a samim tim i deo koda koji telefonu omogućava da se PC-ju predstavlja kao tastatura ukoliko se isti poveže na USB port. Nekoliko likova sa ovogodišnje Black Hat DC konferencije osmislilo je kod koji se izvršava na rootovanom Android telefonu i prilikom povezivanja na PC, emulira tastaturu ili miša, čime se omogućava potpuna kontrola nad računarom na koji je telefon povezan.

Ovaj hack koristi nemogućnost USB-a da identifikuje priključeni uređaj i nemogućnost operativnog sistema da filtrira pakete koje dobija sa USB porta čime je praktično onemogućeno zaustavljanje ovakih napada. Sa druge strane, korisnici ne bi trebali previše da se brinu za svoju bezbednost jer ovakve napade nije lako izvesti. Pre svega, jer je potreban fizički pristup računaru, tj USB portu računara.

Bez obzira na potencijalnu opasnost od ove vrste napada, ideja je za svaku pohvalu, a mogućnosti pametnih telefona sa Androidom nas svakog dana iznova oduševljavaju 🙂

Tags: hackPCroottastatura

Autor
plagosus Branko Đurković

Objavljenih tekstova: 7

Drago nam je da je jedan zaljubljenik u open source i tehnologiju a posebno u mobilne telefone, developer, dizajner, Linux korisnik, Nokia fan i bloger, autor na Srbodroidu. Trenutno testira LG GT540 koji je ustupio mt:s. Izuzetno je aktivan u online svetu, dobro informisan i druželjubiv, možete ga pratiti na tviteru: twitter.com/plagosus. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *