Google vs malware 1:0

Objavio u 10/03/2011 u 19:18

kill switch

Nakon što su identifikovane aplikacije sa malware-om, Google ih je istog momenta uklonio. Ali to nije sve, Google je otišao korak dalje … tačnije Google je daljinski uklonio aplikacije sa zaraženih telefona i time zaštitio svoje korisnike.

Na Google Mobile Blogu je objavljena ova vest,i rečeno je da kompanija izbacuje sigurnosni apdejt za Android Market ka svim zaraženim telefonima koji će poništiti postojeći i sprečiti budući propust preko kojeg bi napadač mogao da pristupi daljim informacijama na zaraženim uređajima. Lookout antivirus za Android telefone je takođe izbacio apdejt koji uklanja ovaj malware. Na Google Mobile blogu je takođe linkovan i članak i juna 2010. u kom se priča o “remote application removal” mogućnosti ili bolje poznatom kao “kill switch”, gde su prvi put koristili ovu opciju da uklone aplikacije koje nisu trebale da stignu na uređaje (nisu imale malware). Tim Bray sa Android Developers bloga je tad naglasio da “Iako se nadamo da nećemo imati potrebe da je koristimo, volimo da znamo da imamo mogućnost da brzo reagujemo ukoliko je sigurnost korisnika u pitanju.”

Sada je sasvim jasno da ovo nije samo preventivna opcija, već neophodna opcija, nažalost, i koja će se verovatno koristiti i u budućnosti.

Tags: Androiddugmegooglekillswitchmalwarevirus

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *