Google možda prati vašu lokaciju, ali ne bez vaše dozvole!

Objavio u 26/04/2011 u 11:52

google locationOvih dana su vesti krenule da kruže netom kako Apple kolektuje podatke o lokaciji svojih korisnika, njima iza leđa. Naravno svi su odmah bacili pogled i na Google, jer i Android ima opciju odavanja lokacije na pametnim telefonima. Google nije negirao ovu izjavu o prikupljanju podataka o lokaciji, ali su odmah ukazali na to da oni to ne rade bez dozvole korisnika. A evo i izjave Google-a:

“Sve podatke o odavanju lokacije na Androidu su opciona. Mi pružamo obaveštenje našim korisnicima o tome i dajemo im kontrolu nad podacima, odavanju i korišćenju njihove lokacije kako bi pružili bolje iskustvo na mobilnim telefonima sa Androidom. Svi podaci o lokaciji koje se šalju Google-ovim serverima su anonimni, nisu vezani za korisnika i nije ih moguće pratiti.”

“All location sharing on Android is opt-in by the user. We provide users with notice and control over the collection, sharing and use of location in order to provide a better mobile experience on Android devices. Any location data that is sent back to Google location servers is anonymized and is not tied or traceable to a specific user.”

Prava debata, koju je Wall Street Journal izneo, se tiče anonimnosti podataka poslatih od korisnika. Izgleda da su ovi strahovi uglavnom neosnovani. Unikatan identifikacioni broj je zakačen za podatke, ali taj broj, koji je vezan za telefon, nije uparen sa nijednom osobom, kao broj telefona, imenom ili email adresom. Tako da praćenje određenog korisnika sa specifičnim telefonom nije moguće.

U suprotnom, Apple tek treba da izađe sa izjavom o prikupljanju podataka o lokaciji njihovih korisnika.

Mene jako interesuje šta će Apple da izjavi 🙂

[via TechCrunch]

Tags: AppleDozvolegoogleLocationLokacijaPrivatnostsigurnost

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *