Google hoće da uništi šifre u korist NFC tehnologije

Objavio u 22/01/2013 u 12:59

yubikeys

Google inženjeri testiraju nove alate koji bi mogli da zamene šifre (lozinke) kao primarni vid autentifikacije na webu.

Google trenutno vodi pilot program koji koristi YubiKey kriptografsku karticu koju je razvio Yubico, startup kompaniju iz Švedske i SAD-a, koja je proizvela autentifikaciju iz dva koraka koja može da emituje jednokratnu šifru preko telefona koji podržava NFC.

Potpredsednik za sigurnost u Google-u Eric Grosse i inženjer Mayank Upadhyay su izjavili sledeće:

“Zajedno sa mnogima u našoj industriji, smatramo da šifre i jednostavni tokeni kao što su cookies nisu više dovoljni za sigurnost korisnika”.

Šifre neće u potpunosti nestati, ali će definitivno imati manju ulogu u autentifikaciji, njihovu primarnu ulogu će zameniti uređaji poput pametnih telefona koji imaju NFC, kao i drugih uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju.

Pitate se a kako onda da se logujem na neki sajt na taj način. Pa tu ulazi u igru YubiKey koji zahteva “štekanje” istog u USB čitač i jedan klik miša. Ovo je još uvek pilot program sa prilagođenom verzijom Chrome-a, ali verujem da ako laptop-ovi, desktop mašine i ostali pristupni uređaji za web budu imali podršku za NFC, da će i ovo biti bežično.

Šta mislite, jel ovo sigurnije od pamćenja šifre, ili ste i dalje za šifre poput M0JaNaJ$1gUrN1Ja?? 😀

P.S. Skontajte prezime onog inženjera … Upadaj 😛

Tags: googlelozinkaNFCpasswordsifrasigurnostusbYubiKey

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Sve je to super, ali opet morate nositi taj kljucic koliko sam ja skapirao..
    Da li ce oni svim korisnicima dati besplatan key?
    I sta ako ga izgubim? 😀
    Inace, svako unapredjenje tehnologije je zaista, dobro. 🙂

  • Pozdravljam svako unapređenje trenutnog stanja. Pamtim jedno deset lozinki, i svaka promena ROMa mi je bolna zbog tog stalnog ponovnog ukucavanja – ovo sa NFC zvuči kao super ideja. Da li je sigurnije – nemam predstavu, iskreno 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *