Facebook skuplja(o) informacije o pozivima, SMS i MMS porukama sa telefona korisnika

Objavio u 26/03/2018 u 0:26

Sistem Android dozvola je ranije bio mnogo popustljiviji nego što bi to trebalo, a prema Ars Technica Facebook je ovo iskoristio kako bi prikupljao informacije o pozivima i SMS porukama. Iskorišćavanjem sistema dozvola na Androidu pre verzije 4.1 bilo je dozvoljeno aplikacijama da prilikom same instalacije zapravo vi odobrite sve dozvole koje ta aplikacija traži. U novijim verzijama Androida neophodno je da date dozvolu za pristup određenim informacijama kada aplikacija eksplicitno zatraži dozvolu za to.

Ako je korisnik imao aplikaciju instaliranu dok je ova polisa bila aktivna i dao dozvole za pristup prilikom instalacije, a nakon toga prešao na noviju verziju Androida, te dozvole su ostale tako da korisnik i nije mogao da zna da ih sada može odbiti. Facebook je na ovaj način prikupio i pohranio metapodatke vezane za korisnika koje je korisnik odobrio (svesno ili ne) a kojima je aplikacija imala pristup.

Ovo je deo mnogo većeg skandala o kom ste sigurno već čuli. U pitanju je Cambridge Analytica Facebook skandal. Do sada vesti vezane za ovaj skandal nisu bile direktno vezane za Android, tako da ih blogovi koji su okrenuti samo Androidu nisu pokrivali. Cela poenta je da je kompanija po imenu Cambridge Analytica prikupila podatke od oko 50 miliona Facebook korisnika protivno Facebook-ovom pravilniku. Neke od podataka je Facebook obrisao nakon što je Facebook kontaktirao ovu kompaniju pre par godina, ali bez obzira na sve to, to je navodno uticalo na tok izbora u SAD.

Samim tim, možemo videti kako Facebook skuplja podatke o SMS-u i pozivima korisnika. Sa strane privatnosti je ovo ogroman problem, pogotovo ako dođe u ruke onih koji žele da ih zloupotrebe.

Sean Gallagher iz Ars Technica je ovo uspeo da potvrdi. Pregledanjem svog sadržaja iz Facebook arhive našao je svoje pozive i SMS poruke od 2015 do danas. I drugi su uspeli da potvrde prisustvo ovih podataka sve do oktobra 2017 kada je Google ukinuo podršku za API u aplikacijama koja ovo omogućava.

Ako vas brine šta Facebook zna o vama, posetite ovaj link i vidite vaše podatke koje je Facebook prikupio. Među ovim podacima takođe ćete naći i informacije o oglašivačima kojima su ove informacije prodate. Takođe je moguće da obrišete ove podatke, mada po rečima Ars Technica-e i nakon brisanja podaci su i dalje bili prisutni.

Tako da, ja bih na vašem mestu obrisao FB nalog kompletno (što sam i uradio pre više godina).

[via Android Police i Arc Technica]

Tags: Cambridge Analyticafacebookprikupljanje podatakaPrivatnost

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • Naravno, ovo sam znao još odavno. Jedan čovek koji je radio u jednoj našoj velikoj kompaniji mi je objasnio da su oni pakete za korisnike pravili na osnovu njihovog ponasanja na mobilnim uredjajima – koliko koriste fb, koje brojeve zovu, sms poruke… i to su imali lagan uvid u to…

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *