EFF opominje Google da vrati App Opps

Objavio u 16/12/2013 u 21:10

Google je u Android 4.3 Jelly Bean verziji dodao opciju gde je moguće svakoj aplikaciji ponaosov dati ili oduzeti pravo na korišćenje određene privilegije. Ovo su mnogi prihvatili sa radošću, ali u Android verziji 4.4 ova opcija je bila sakrivena, gde su developeri uspeli da nađu način da je prikažu. Međutim u 4.4.2 apdejtu, ova opcija je kompletno uklonjena.

Electronic Frontier Foundation (EFF) je jedna od popularnijih advokatskih agencija za digitalna prava u US. EFF sada opominje Google da vrati App Ops opciju.

EFF tvrdi da je ovo alarmantan gubitak u borbi protiv privatnosti na Android platformi. Google, međutim, tvrdi da App Ops opcija nije ni trebala da ugleda svetlost dana i da je slučajno ostala dostupna. EFF ovo ne prihvata kao odgovor i tvrdi da Google treba da vrati ovu funkcionalnost kako bi pokazao svoju posvećenost u zaštiti prava korisnika.

app ops

S obzirom na trenutno stanje Android platforme i praksu developera, dozvoljavanje korisnicima da isključe opcije može izazvati probleme kod nekih aplikacija koje nisu prilagođene da se prilagode gubitku privilegija.
EFF predlaže da operativni sistem u tom slučaju može dati vrednosti koje ne rade. Međutim, ovde se slažem sa EFF-om gde aplikacije imaju i previše privilegija nego što je potrebno, što može dovesti do malicioznih aktivnosti. A s obzirom da prosečni korisnici ni ne gledaju šta aplikacija od privilegija zahteva, verujem da bi još manji broj njih ulazio u App Ops i tamo nešto čačkao.

Šta vi mislite o tome? Jel EFF u pravu? Ili ste ipak na strani Google-a?

[via Electronic Frontier Foundation]

Tags: App OppsEFFgoogleKitKatPrivatnostsigurnost

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *