CyanogenMod omogućava korisnicima kontrolu nad dozvolama aplikacija

Objavio u 23/05/2011 u 17:22

Dozvole

Naučnici sa NC Državnog Univerziteta su prošlog meseca najavili da su otkrili način kako da daju Android korisnicima direktnu kontrolu nad njihovim podacima. Predlog je bio da niko ne bude primoran da prihvati svaki zahtev za dozvolu kako bi koristio Android aplikaciju. Umesto toga, korisnici bi trebali da imaju kontrolu nad pravom pristupa neke aplikacije njihovim ličnim podacima. CyanogenMod tim je odlučio da podrži ovu viziju i da proba da je implementira. Pa tako u noćnim izdanjima (nighties) se sada može naći ova opcija.

CyanogenMod korisnici sada mogu da odbiju zahtev za dozvolu skinute aplikacije. Tako da ako na primer Wallpaper aplikacija traži pristup personalnim informacijama (contact data), a vi se osećate neugodno da to i dozvolite, možete manuelno blokirati pristup i nastaviti korišćenje aplikacije. Postoje velike šanse da će se dešavati greške ili će određene funkcionalnosti aplikacije biti izostavljene, ali ovo barem daje Android korisnicima izbor koji inače nije bio moguć.

Pregledanje zahteva za dozvolu svaki put kada skidate aplikaciju može biti naporno, ali do sad ste morali da pravite odluku da li da instalirate ili ne. Sada CyanogenMod pruža mnogo elegantniji pristup problemu. Još uvek je implementacija u ranoj fazi i nije spremna za masovnu upotrebu, ali je odličan početak.

Iako je ovo važan korak unapred po pitanju privatnosti, korisnici bi trebali biti pažljivi sa uklanjanjem dozvola određenim aplikacijama, jer nekad postoje potpuno legitimni razlozi za dozvole i aplikacije možda neće raditi ukoliko se odbiju.

Da bi ste imali pristup ovome, morate imate root-ovan telefon i poslednju verziju CyanogenMod-a sa 8X oznakom.

A evo i video snimka gde ekipa sa Androinica portala pokazuje kako se blokiraju dozvole koristeći CyanogenMod.

[via Androinica]

Tags: CyanogenModDozvolekontrolaNCSUNightiesPrivatnost

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *