Cloudflare-ov 1.1.1.1 DNS servis će vam dati brži i privatniji internet

Objavio u 03/04/2018 u 5:22

Cloudflare je juče predstavio svoj DNS servis "okrenut privatnosti" i tvrde da ćete korišćenjem istog imati brži internet. https://1.1.1.1 je DNS resolver koji možete početi koristiti već danas. Postoje i drugi DNS servisi poput OpenDNS, Google DNS itd. ali Cloudflare tvrdi da poštuje vašu privatnost tako što briše sve DNS upite svakih 24 sata.

DNS (domain name server) servisi su uglavnom dodeljeni od strane vašeg internet provajdera (ISP) kako bi adresu poput srbodroid.com, google.com itd. preveli u realnu IP adresu 123.123.123.123 na primer. Ovde imamo tri problema sa ISP provajderom DNS servera, prvi je da su uglavnom spori sa odzivom, drugi da sporo osvežavaju izmene (Telekom je ovde poprilično spor na primer) i treći je da provajder uglavnom čuva log svih sajtova koje ste posetili što predstavlja veliki problem za privatnost.

Ja sam do sada uvek koristio Google DNS koji je na 8.8.8.8 i 8.8.4.4 IP adresi upravo zbog bržeg osvežavanja promena što je veoma korisno kada radite sa serverima.

Ako želite da probate Cloudflare-ov novi servis na vašem telefonu, tačunaru ili ruteru, pogledajte ovo uputstvo. Ako znate tačno kako, adrese su 1.1.1.1 i 1.0.0.1

[via Cloudflare]

Tags: 1.1.1.1Google DNSOpenDNS

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share