[recenzija] Pro Se Privacy aplikacija

Objavila u 18/04/2022 u 6:24

Pre par godina mala kompanija iz Ajove, SAD, je dodala obaveštenje u okviru svoje politike privatnosti nudeći nagradu od 1000 američkih dolara bilo kome ko ih kontaktira. Posle gotovo 6 meseci i preko 3000 novih korisnika primili su prvi poziv. Istraživanja su pokazala da preko 96% svih korisnika Interneta nikad nije pročitala ni jednu politiku privatnosti. S druge strane nakon najave o izmenama u politici privatnosti prošle godine, WhatsApp je izgubio više od 90 miliona korisnika za manje od 3 meseca.

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da je korisnicima interneta zaista stalo do svoje online privatnosti, ali su previše lenji da čitaju politike privatnosti. Ovakav stav je ipak pogrešan. Politike privatnosti su dokumenti koji u proseku imaju vise od 2500 reči, napisane kompleksnim pravnim jezikom. New York Times je sproveo eksperiment u kom su pročitali politike privatnosti od 150 najpoznatijih aplikacija na Internetu. Čitajući politike privatnosti, sumirali su svoje iskustvo kao “nerazumljivu katastrofu”. Da bi razumeli današnje politike privatnosti ispostavilo se da vam je neophodna minimum pravna diploma. Upravo iz tih razloga korisnici retko i čitaju same politike privatnosti. Jer i da ih pročitaju, najverovatnije neće razumeti sve detalje o tome kako se skupljaju i koriste njihovi podaci.

Da bi rešili ovaj problem, INVT startup iz Novog Sada je napravio Pro Se aplikaciju. Pro Se aplikacija automatski čita i analizira politike privatnosti i na krajnje jednostavan način daje uvid korisniku u glavne odrednice date politike privatnosti. Pro Se daje korisnicima odgovore na pitanja ko sakuplja njihove podatke, koji podaci se sakupljaju, u koju svrhu, koliko dugo se čuvaju podaci, da li korisnici imaju pravo da pristupe svojim podacima, da menjaju i brišu podatke, koje sigurnosne mere su primenjene za čuvanje njihovih podataka i još mnogo toga, bez potrebe da čitaju sam dokument. Korisnici Pro Se aplikacije mogu kreirati svoj profil privatnosti i koristeći aplikaciju uvek će znati ukoliko određena politika privatnosti nije u skladu sa njihovim profilom privatnosti.

Prilikom razvoja aplikacije INVT kompanija je angažovala eminentne stručnjake iz domena zaštite privatnosti i korisničkog iskustva (UX) sa kojima su zajedno radili sa ciljem da kreiraju jedinstveno iskustvo za krajnje korisnike. Pro Se složene aspekte politike privatnosti prezentuje korisnicima na jednostavan i informativan način. Na taj način korisnici dobijaju potrebne informacije kako bi mogli da donesu odluku da li će zaista prihvatiti politiku privatnosti mobilne aplikacije koju su upravo instalirali ili će potraziti alternativu koja bolje štiti njihovu privatnost.

Pro Se se bazira na metodama veštačke inteligencije, tačnije na takozvanim natural language processing modelima koji su sposobni da iz teksta izvuku informacije na sličan način kao i ljudi kada čitaju dati tekst. Koristeći ove tehnologije, aplikacija analizira i klasifikuje tekst politike privatnosti i izvlači samo informacije koje su od značaja za krajnjeg korisnika. Pouzdanost ovih tehnologija je visoka i omogućava tačnost analize od 80 do 95 posto.

Više informacija o Pro Se rešenju možete naći na: prose.biz

Zainteresovani korisnici mogu iskoristiti promo kod INVT kako bi besplatno dobili pristup premijum funkcionalnostima aplikacije na godinu dana.

Aplikacija je dostupna za Android i iOS uređaje.

ProSe Privacy
ProSe Privacy
Developer: INVT DOO Novi Sad
Price: Free

 

Tags: politika privatnostipro se privacy

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *