Razvode se Sony i Ericsson

Objavila u 27/10/2011 u 17:35

sony ericssonIako se već neko vreme pričalo o tome, evo sada i zvanično. Sony otkljupljuje drugu polovinu Sony Ericssona od Ericssona. 😛 Tako da Sony Ericsson postaje samo Sony. Sony za ovo treba da plati Ericssonu 1,05 milijardi eura. Za ove novce Sony dobija i pravo na 5 patenata u vezi bežičnih tehnologija i neke druge patente. U januaru 2012. će i zvanično Sony Ericsson postati samo Sony.

Neke činjenice u vezi Sony Ericssona:

Prodaja (fiskalna godina 2010)             EUR 6,294 million
Prihod (fiskalna godina 2010)              EUR 90 million
Broj zaposlenih                                       7,500 (Decembar 2010)
Sedište                                                       London
Istraživanje i razvoj                                Peking, Lund, Silikonska Dolina i Tokio
Udeo na tržištu                                       11% u Androidu (treći kvartal fiskalne godine 2011)
80% prodaje od pametnih telefona baziranih na Androidu

Kada je udruženim snagama Sony Ericsson počeo sa radom 1. oktobra 2001. godine, kompanija je zauzela zavidnu poziciju na polju razvoja takozvanih feature telefona, integrišući Sony-ijevo jako znanje o potrošačima i Ericssonovu popularnost u telekomunikacionim tehnologijama. Sećate se svi Ericsson-ovih telefona, bili su jedni od omiljenih na našem tržištu pored naravno Nokia telefona.

2007. godine SE se okrenuo razvoju njihovog segmenta za pametne telefone. Zavidan uspeh su postigli sa Xperia serijom telefona zasnovani na Androidu. 2010. godina nije bila toliko uspešna za Xperia telefone ali su sve nedostatke ispravili u 2011. i zabeležili odličan rast. Tako sada SE drži 11 procenata tržišta Android telefona, što će nesumnjivo Sony navesti da usmeri resurse u dalji razvoj pametnih telefona.

Više o ovom, na SE sajtu.

 

Tags: AndroidEricssonmilijardepametni telefoniprodajaseSony

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *