Symbian Fondaciji preti gašenje

Objavio u 29/10/2010 u 15:05

symbian

Prema izveštaju Register-a, Symbian Fondaciji preti gašenje. Symbian Fondacija je neprofitna ogranizacija koja “dostavlja, vodi i objedinjuje Symbian platformu za skidanje i razvoj.” Ukratko, fondacija je zaslužna za postojanje, ali ne i za razvoj same platforme. Kako je Nokia jedini proizvođač koji još uvek podržava Symbian, važnost ove fondacije gubi na značaju. Samsung je skoro raskinuo ugovor sa fondacijom, a i Sony Ericsson je zapostavio planove za Symbian platformom.

Symbian je prvenstveno formiran od strane velikih kompanija koje proizvode mobilne telefone, uključujući Nokia-u. Nokia je posle postala jedini vlasnik nakon kupovine akcija od ostalih partnera. A početkom ove godine, projekat je postao open source za članove fondacije.

Budućnost Symbian Fondacije i Symbiana svakako nije čista, jer Nokia zatvara radna mesta (1800 radnih mesta) kako bi smanjila troškove. A i Nokia ulaže nade u MeeGo.

Po svemu sudeći Android i iOS su definitivno postavili u lošu poziciju dugogodišnjeg lidera na polju mobilnih platformi, Symbian. Iako je on još uvek u velikoj meri zastupljen na tržištu, ali veoma brzo gubi korisnike. Ostaje nam da vidimo da li će Nokia sa MeeGo platformom uspeti da izađe na kraj, sa sada veoma optimističnim rastom ove dve “nove” platforme.

Tags: GašenjeNokiasymbianSymbian Fondacija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *