Šta je novo u Androidu 4.4 Kit Kat?

Objavio u 03/11/2013 u 11:34

OK, Google Nexus 5 je konačno stigao. A sa novim telefonom dolazi i nova verzija Androida sa verzijom 4.4 koju su nazvali “KitKat”. Iako je iscurelo gomilu informacija za Nexus 5, o KitKat Androidu se vrlo malo znalo.

Kako smo imali mogućnost da testiramo KitKat kod goldie na Nexusu 4, kao i da pročitamo šta je to ispod haube menjano, evo nekih veoma bitnih promena:

Fragmentacija

Google je veoma svestan fragmentacije Androida, dovoljno je otići na Android Developers Dashboard i videti razlike u verzijama operativnog sistema i nivoima APIa.

Google je prvi put pokazao da se brine oko ovog problema kada je počeo svoje aplikacije, kao što su Gmail i Maps, da prebacuje na sam Play Store i da ih odatle ažurira. Posle toga je Google prebacio dosta APIa u Google Play Services aplikaciju kako bi i korisnicima sa Androidom 2.3 Gingerbread dao iste APIe koje imaju i korisnici novije verzije Androida. Sada Google pokušava da smanji ovu fragmentaciju još više tako što je napravio operativni sistem koji će raditi i na entry-level uređajima sa 512MB RAMa i više.

Wearables | Uređaji koji se nose

Kako su pametni satovi i Google naočare postali sve popularniji, a biće još takvih uređaja, nije ni čudo da se Google okreće i ovim uređajima što se tiče podrške. Dakle, KitKat sada podržava još tri tipa senzora: geomagnetski senzor rotacije, detekcija koraka i brojač koraka. Što se očekuje da će olakšati budućim pametnim satovima da budu još upotrebljiviji i efikasniji po pitanju baterije.

NFC

NFC takođe treba da dobije bolju podršku. Do sada sve što smo mogli videti je Google Wallet. Međutim NFC nije zaživeo ni upola koliko je mogao. Operateri i hardverske restrikcije su bile velika kočnica za razvoj NFC-a, tako da mnogi ljudi nisu mogli da koriste Google Wallet (Google novčanik) kako bi plaćali stvari na vending mašinama i sličnim terminalima.

KitKat pokušava da prevaziđe i ovaj problem uzimajući operatere u obzir. Prema dokumentaciji, developeri će moći da emuliraju funkcionalnost kreditne kartice bez čuvanja samih podataka sa kreditne kartice u NFC secure element.

Terminator 2

Infra Crveni blester (IR Blaster) i Bluetooth dodaci

HTC One, Samsung Galaxy S4 i LG G2 su predstavili nešto staro u novom ruhu. IC Blester iliti, IR Blaster. Funkcionalnost je odlična, ali pošto ne postoji standardizovan API za IR Blaster, implementacija u third-party aplikacije je bila veoma teška. KitKat bi trebalo da ovo prevaziđe sa novim API-em koji će omogućiti budućim developerima aplikacija da se direktno nakače na IR Blaster.

Dalje, Bluetooth dobija dve nove mogućnosti: Bluetooth HID preko GATT-a i Bluetooth Message Access Profile. Ovo bi trebalo da pruži Androidu još bolju komunikaciju sa još više uređaja.

Bolja Google Now integracija

Google Now

Stock lančer sada ima u prvom planu Google Now. Tačnije nalazi se direktno na početnom ekranu. Skrolovanjem skroz levo dobijate Google Now interfejs (ovo je naravno moguće sakriti kroz opcije), kao i mogućnost da sada bilo gde da ste na početnom ekranu ako kažete “OK, Google“, otvara se Google Now aplikacija sa čekanjem na vašu pretragu. (Ovo radi za sada samo na engleskom, ako prebacite na srpski, i dalje je potrebno pipnuti ikonu zvučnika).

OK, Google Now” funkcionalnost je slična onoj koju je Google u saradnji sa Motorolom predstavio na Moto X modelu i skorijim Droid uređajima. Međutim ovo je dosta lošije nego na Moto X telefonu jer telefon mora biti upaljen da bi reagovao na glas, dok kod Motorole Moto X je ovo moguće i kada je ekran ugašen zbog posebnog procesora samo za ovo.

Ugrađena podrška za štampanje

Cloud PrintPre KitKat Androida je postojala gomila aplikacija za štampanje preko oblaka (Cloud Print i Google Cloud Print). Međutim štampanje je sada direktno ugrađeno u operativni sistem bez potrebe za dodatne aplikacije.

Brži mutlitasking

Android 4.4 bi trebalo da unapredi multitasking performanse optimizacijom upotrebe memorije i unapređenjem odziva ekrana. Pored ovoga su i osnovne aplikacije unapređene da troše mnogo manje memorije, tako da bi trebalo da sam sistem oduzima mnogo manje resursa u samom startu. Što je deo i podrške za entry-level uređaje koje sam spomenuo.

Full Screen Immersive Mode

Android je dobio ogroman redizajn po pitanju korisničkog iskustva. Nekima se ovo možda neće činiti kao nešto drastično, ali sada notifikacioni bar i softverski dugmići lebde iznad aplikacija i pri tome su poluprovidni. Ovo će dati svim Android aplikacijama mnogo više prostora na ekranu, tako da će bukvalno moći da koriste ceo ekran, a ne da budu skraćene za te elemente po visini. Ovo je za sad bilo integrisano samo u YouTube aplikaciji gde su u Full Screen režimu samo prilikom ljudske interakcije kontrole dolazile u prvi plan.

Sada je mogućeo ptimizovati aplikaciju i tako da prilikom malog svajpa od vrha ekrana notifikacioni bar dođe u prvi plan. Ovo je više nego dobrodošlo na malim ekranima.

Podrška za uređaje sa slabim specifikacijama

kk proccess device overview n5

KitKat je drastično optimizovaniji gde je svaka bitnija komponenta prilagođena da koristi mnogo manje resursa. Sa novim APIem, Google želi da pomogne developerima da kreiraju brže i bolje optimizovane aplikacije po pitanju potrošnje memorije. Ovo uključuje novi API ActivityManager.isLowRamDevice() koji omogućuje da developeri prilagode njihove aplikacije raspoloživoj memoriji uređaja.

Proizvođači budućih generacija Android uređaja mogu da iskoriste mogućnost targetiranih preporuka i opcija kako bi Android 4.4 radio efikasno, čak i na uređajima slabih performansi. Dalvic JIT kod kešing optimizacija, kernel samepage merging (KSM), swap to zRAM i druge optimizacije pomažu kontroli memorije. Nova opcije za konfiguraciju pružaju proizvođačima da optimizuju stanja procesa gde ostaju bez raspoložive memorije, da postave veličinu grafičkog keša itd.

Unapređene performanse rendering endžina

kk-rs-chart-versions

Zahvaljujući promenama u rendering endžinu, aplikacije koje koriste RenderScript će imati benefita od podrške koju daje 4.4. Jedna od glavnih promena ovde je da je Androidov SurfaceFlinger ažuriran sa OpenGL ES 1.0 na OpenGL ES 2.0. Ovo donosi dodatne performanse kroz multi-texturing kao i unapređene grafičke elemente sa kalibracijom boje i napredne efekte.

Unapređena sigurnost

Android 4.4 sada koristi SELinux enforcing mod kako bi blokirao potencijalno narušavanje dozvola kroz SELinux domen. KitKat takođe unapređuje kriptografske algoritme dodavanjem dva nova algoritma. Dodata je podrška za Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) kako bi unapredili digitalne potpise kao i Scrypt Key Derivation Function (SKDF) za kompletnu enkripciju diska.

SMS Provajder

Developeri aplikacija sada mogu da koriste SMS provajder i nove APIe za kontrolu “porukanja” kao i skladištenje poruka i njihovo potraživanje. Novi APIi sada koriste novi SMS_Deliver intent kako bi omogućili developerima aplikacija da rutiraju poruke kroz podrazumevanu sms aplikaciju, tako da je iskustvo kroz celu buduću aplikaciju potencijalno mnogo bolje.

Android dizajn

Nekoliko promena je napravljeno na polju dizajna. Ovo podrazumeva smanjivanje plave boje kroz ceo UI, kao i nekoliko manjih izmena. Dosta ikona u podešavanjima i notifikacionom panelu je sada belo. Toaster notifikacije su sada sa zaobljenim ivicama na poluprovidnoj sivoj itd.

Share opcija je sada mnogo bolje urađena po mom mišljenju, koristi veći deo ekrana i nekako više ikona staje na ekran. Takođe u ovoj share opciji je sada mnogo bolje integrisana podrška za Google plus, gde je moguće share-ovati na više različitih načina.

Android Design in Action je napravio odličnu recenziju, pa pogledajte njihov video:

Ostaje nam samo da vidimo kada će proizvođači da izbace 4.4 verziju za njihove modele i da vidimo koji će to modeli uopšte biti. A ja “Mogu da kažem da sam potpuno zadovoljan s’ onim što sam vidio” — Josip Broz Tito 😀

[via XDA]

Tags: Androidceo ekranDaljinskidaljinski za androidFragmentacijaFull ScreenGoogle NowGoogle. WalletHangoutHangoutsIR BlasterKitKatmalo ram memorijeMoto XNFCOpenGL ESPayWaveperformanseredizajnsatSenzorismartwatchsms

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
  • sta mislite o Blu i prestigio telefonima i za koji bi ste se vi odlucili model Blu studio 5.5 II ili prestigio Multiphone 5504. Hvala ..ako moze odg na moj mail . hvala

    • Sto se tice Blu telefona, imam poznanike koji su ih kupovali i svi su se zalili na njih, cak je ovaj jedan vracao 3 puta u garanciji i na kraju je kupio Galaxy S3… Prestigio uredjaje i opremu sam posedovao (torbe i gps ali ne i telefone) i zadovoljan sam kvalitetom…
      Ali iskreno, moj savet ti je da ipak uzmes neku poznatu marku telefona, ne znam koliko ovi telefoni kostaju, ali na primer imas LG G2 mini za 140e i on je odlican za taj novac.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *