Sonoma Wire Works predstavlja prvi Android audio drajver sa malom latencijom

Objavio u 31/01/2013 u 15:21

Tokom WNAMM 2013 (Winter – National Association of Music Merchants), kompanija Sonoma Wire Works je predstavila prvi Android audio drajver koji omogućava veoma malu latenciju. Kompanija je inače poznata po softverskim i hardverskim rešenjima za iOS, a sada je proboj napravila i na Android platformi. Kako ističu tokom predstavljanja, Android tržište je ogromno i poseduje veliki potencijal za proboj audio softvera i opreme.

Ako se pitate šta je to latencija i zašto je bitna, sada ćemo objasniti i taj pojam. Latencija (Latency) predstavlja vreme koliko je potrebno da zvuk prođe od ulaza (npr. gitarskog ulaza) do izlaza. Ako prilikom sviranja ili snimanja imate veliko kašnjenje zvuka, nećete dobiti zvuk istog momenta kada odsvirate nešto ili otpevate. Iz tog razloga je mala latencija neophodna pri procesiranju zvuka uživo na svirkama, kao i pri studijskom snimanju. Ono što je u teoriji i praksi dobro poznato, jeste da ljudsko uho počinje da primećuje kašnjenje u zvuku ako je ono veće od 25-30 milisekundi. U svetu profesionalne audio produkcije i opreme, čak se i kašnjenje od 20 ms smatra velikim. Android OS trenutno ima problema kada je audio u pitanju i trenutno kašnjenje je oko 200 ms. Korišćenjem drajvera Sonoma Wire Works-a, dobija se latencija od oko 20 ms, što je ogroman napredak.

Kod PC/MAC računara, latencija se rešava na potpuno isti način – korišćenjem drajvera koji stižu uz profesionalne i poluamaterske zvučne kartice (audio interfejse). Najpoznatije firme koje su poznate po stabilnim i kvalitetnim drajverima su RME, M-Audio, E-MU, Focusrite, itd. Kod ovih zvučnih kartica, latenciju je moguće spustiti čak i do 3-4 ms, ako ne i manje. Ipak, sve što više opteretimo CPU računara, moramo da kompenzujemo većom latencijom.

Nakon ove priče, nadam se da je jasnije zašto je razvoj audio drajvera za Android važan i na koji način može da utiče na dalji razvoj aplikacija i uređaja namenjenih muzičarima. Sonoma Wire Works je trenutno u fazi testiranja, a razvoj su radili na Galaxy Nexus-u. Plan je da svoj audio drajver ponude svim velikim proizvođačima telefona kako bi mogli da ga implementiraju na svoje uređaje.

 

Tags: audiodrajvermuzikaNexussnimanjesonomasviranjewireworks

Autor
Saša Nedić Saša Nedić

Objavljenih tekstova: 57

Saša Nedič, po struci inženjer informatike i student master studija Industrijskog inženjeringa, web developer i dizajner, zaljubljenik u modernu tehnologiju i Android. Nakon Samsung Galaxy Note uređaja, sada poseduje HTC One X. U slobodno vreme se bavi muzikom i pisanjem. Obožava minimalistički dizajn, customizovanje Androida i Holo temu. Jedan je od pobednika Samsung Appsolutno Smart takmičenja.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *