Quad-Core Android: NVIDIA Tegra 3 u detalje

Objavio u 09/11/2011 u 7:28

tegra3 čip

ASUS Transformer Prime – koji je najavljen pre par minuta – sada ima četvoro jezgarni procesor nove ere Android uređaja, što ga čini najjačim tabletom na svetu. Posle ovoga se dvojezgarni procesori čine i ne tako luksuznim, ali NVIDIA nastavlja da pomera granice Android mobilne tehnologije. Transformer dolazi sa NVIDIA-inim Tegra 3 procesorom i pošto verujem da ćemo ove procesore viđati na pretek sledeće godine, možda je pametno da se upoznamo sa novom četvorojezgarno aždajom.

Zapravo Tegru 3 možemo nazvati petoglavom aždajom, iako procesor ima četiri glavna jezgra. Ali, tu je i peta glava koja upravlja bazičnim operacijama poput sinhronizacije podataka i slušanja muzike. Četiri jezgra za performanse se pozivaju samo kada je to potrebno, a svako jezgro se pali pojedinačno i to samo kada je potrebno više procesorske snage, i gase se kompletno kada više nisu u upotrebi.

Jezgra se čak pale i gase u aplikacijama i aktivnostima što podiže optimizaciju performansi na sledeći nivo. NVIDIA koristi koncept korišćenja petog jezgra koji se naziva Variable SMP ili skraćeno vSMP, a NVIDIA trenutno čeka na patentiranje ove tehnologije. S obzirom na trenutno stanje u industriji, ovi patenti mogu da potraju, što i sam Nathan Brookwood indicira:

NVIDIA-ino peto jezgro je genijalno. Tegra 3 vSMP tehnologija produžuje vek baterije mobilnih uređaja sledeće generacije koristeći manje procesorske snage kada to nije potrebno i povećavajući performanse kada je to zaista potrebno.

 

NVIDIA’s fifth core is ingenious. Tegra 3′s vSMP technology extends the battery life of next-generation mobile devices by using less power when they’re handling undemanding tasks and then ratcheting up performance when it’s really needed.

Dobro ste čuli. Kao i Tegra 2, ne samo da novi NVIDIA procesor znači bolje performanse već i bolje iskorišćenje energije. Koristi manje resursa i dobija bolje performanse … zvuči fenomenalno.

Tegra 3 ima dva puta veću brzinu od prethodnika, a igre su te koje definitivno intenzivnije muče prosecor i iskorišćavaju četiri jezgra i onda ono peto jezgro dobija smisao. 🙂 Ne samo da će igre biti mnogo tečnije i sa većim frejmrejtom, nego i mogućnosti Tegra 3 procesora će game developerima dati mogućnosti da razmišljaju sa četiri jezgra na pameti, dodavajući efekte koji bi inače bili ili loši ili bi se sporo prikazivali.

Pogledajte iznad neke od screenshot-ova koji su snimljeni sa Quad Core Tegra Zone igara i videćete na šta mislim. Riptide GP dobija motion blur i efekte poput vode koja se sliva niz ekran. A voda generalno izgleda odlično, sa odličnim osvetljenjima i refleksijama iako je ovo samo demo screenshot, verujem da Tegra 3 može još mnoooogo toga.

Gejmeri i 3D džankiji će takođe biti srećni da čuju da Tegra 3 sada podržava gejm kontrolere od PS3, XBOX 360, Wii, Logitech-a i drugih, što znači da ćete vaš budući Android uređaj moći da direktno spojite na TV ili monitor i kontrolišete igre na velikom ekranu sa tradicionalnim kontrolerima koje volite. A ako je TV 3D TV imaćete 3D sadržaj. HDMI 1.4 je takođe tu da sve to transferuje 🙂

Neverovatno je šta današnja MOBILNA tehnologija izvodi. NVIDIA je bila samo proizvođač PC procesora, ali sada sa Tegra procesorima daje grafiku koja je bila dostupna na PCu i konzolama i na mobilnoj platformi.

NVIDIA nas je odvela daleko za veoma kratak period. Tegra 2 nije izašao tako davno, a već izbacuju Tegra 3 koji donosi neverovatna unapređenja, između kojih je i ubrzanje od 5 puta, a mnogi Android entuzijasti će se složiti sa mnom, i sa OGROMNIM unapređenjem u trajanju baterije, što je po meni pobednička kombinacija.

Pa da vidimo šta tačno ima ta Tegra 3:

tegra 3

NVIDIA je obećala da će svake godine izbacivati nešto novo, i evo to i ispunjava. Ovo samo zadaje glavobolju konkurenciji, a čini kupce zadovoljnim 🙂

Tags: Četiri jezgranvidiapeto jezgroquad coreroadmaptegra 3

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • @eboye Da li je Tegra 3 procesor bolji od npr. APQ8064 Qualcomm Snapdragon procesora is S4 serije?

    @ivca Motorola je juce predstavila Droid RAZR MAXX telefon koji koristi bateriju od 3300 mAh a “debeo” je svega 8.9 mm. http://bit.ly/x4IiOs http://bit.ly/wsTsIs

  • Sve je to lepo. Medjutim jedan jako bitan deo hardvera zaostaje opasno, a to je baterija. Danasnji smart telefoni sa androidom su neupotrebljvi za ozbiljan rad. Svaki izlazak na net preko 3g isisa bateriju za nekoliko sati. Previse obaveza oko telefona, stalno razmisljas o bateriji. Da li ima 1 2 ili 3 4 procesora sada mi je bas sve jedno.

    • OK, ali ovde je poenta da ti radi samo jedan procesor kada je u stand-by rezimu ili kada radis osnovne operacije, a samo ako je potrebno pale se ostali. S obzirom da je Transformer (u kom je prvo predstavljena ova tehnologija) uvek imao snazne baterije koje su mogle da izguraju i do 16 sati aktivnog rada, mislim da ce sa ovom tehnologijom to biti podignuto na jos vise. A ako to uporedimo sa “klasicnim” netbook-om kojem baterija traje 2-4 sata, onda ovi uredjaji zaista jako malo trose bateriju 😉

      Za telefone nisam siguran da li ce i koliko biti napretka, ali verujem da ce i to biti reseno.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *