Novi UI i korene izmene u Android 4.0 ICS verziji

Objavio u 19/10/2011 u 22:05

ICS

Tekst koji sam napisao nakon Google-Samsung prezentacije je bio pod snažnim utiskom i možda nisam uspeo da prenesem sve što je izmenjeno i novo. A pored toga po netu su krenule da kruže informacije od osoba koje su bile na licu mesta o novom interfejsu. Pa šta je to novo?

Pored redizajna aplikacija, Android OS je dobio prilično dobar apdejt sa 4.0 verzijom (kao što sam i očekivao). Matias Duarte je izjavio da nećemo prepoznati Android kada probamo Android 4.0 verziju.

Dominantna boja

Kako je u HoneyComb verziji Androida za tablete promenjena dominatna boja i koloritna šema uopšte, ICS za telefone takođe nasleđuje ovu duboku plavu boju koja se proteže kroz ceo operativni sistem. Statusne ikone, selekcije u meniju, ček boksovi i drugi elementi su sada u ovoj boji što daje Android OSu mnogo konzistentniji izgled. Meni se ova plava boja mnogo više sviđa, čak koristim i na Cyanogen-u i na MIUI-u plave teme, ali verujem da će nekima od vas nedostajati ona oriđiđi zelena 😐

Roboto Font

Google je, kao što sam u predhodnom tekstu već pisao, bacio akcenat na novom fontu koji koriste u Androidu 4.0. Nazivaju ga Roboto, i trebalo bi da izgleda odlično bez obzira koji tip ekrana imate. Ali je naglašeno da na ekranu od 720p, kakav ima Samsung Galaxy Nexus (Super HD AMOLED 720p), ovaj font daje svoj maksimum. Kroz celu konferenciju (slajdovi, animacije …) Google je koristio ovaj Roboto font i kao grafičar mogu reći da je zaista lagan za oko, čitljiv, jasan … nije ko Helvetica, ali blizu 🙂

Roboto

Gestikulacioni pokreti kroz ceo sistem

Google se fokusirao na jednostavne gestikulacione pokrete za navigaciju u Sladoled Sandviču. U većini aplikacija i delovima interfejsa, potezi na gore, dole, levo, desno će raditi gomile stvari. U Gmail-u na primer, možete lako prelaziti sa jednog email-a na drugi ovakvim potezima. U Galeriji na ovaj način listate stranice. Tako da od sada Android korisnici neće biti poznati samo po gestikulaciji pokreta na telefonu od gore ka dole (notifikacioni bar 🙂 )

Lockscreen

lock camera

U ovom segmentu sistema, Google je pozajmio elemente iz predhodne verzije Honeycomb i, po mom mišljenju, učinio ga boljim. Sada je moguće sa Lock ekrana otići ili na početni ekran ili direktno u kameru. Kamera je aplikacija ili opcija (kako želite) za koju ljudi žele da imaju instant pristup. Do sada smo za ovo morali da koristimo Custom Locker-e, a u nekim modifikacijama proizvođača je ova funkcionalnost dolazila. Google je u ovoj verziji Androida definitivno oslušnuo potrebe korisnika i definitivno ispunio najtraženije želje.

Dialer

Možda ne Dialer, ali kada dobijete poziv sada je moguće prihvatiti ga ili odbiti jednostavnom gestikulacijom. Takođe je moguće odgovoriti porukom sa predefinisanim tekstom kako bi ste objasnili osobi sa druge strane zašto je poziv odbijen. Ovi tekstovi mogu biti izmenjeni, tako da nećete morati odgovarati na engleskom ili kako su oni to zamislili 🙂

Početni ekran i Launcher

Opet, Google je i za Launcher pozajmio dosta elemenata iz HoneyComb-a. Kada želite da postavite aplikaciju ili vidžet na početni ekran, + simboli u pozadini će vam pomoći da uvidite koliko prostora imate i gde možete da postavite aplikaciju ili vidžet. Takođe pozajmljena opcija iz HoneyComb-a je i mogućnost menjanja veličine vidžeta. Za skrol kroz vidžete, koji ovo podržavaju, koriste se ili kartice ili klasičan skrol.

Folderi su dobili ogroman redizajn. Inače opcija koja je meni najviše falila, pa koristim kojekakve dodatne aplikacije poput Folder Organizer-a i GO Launcher EX implementacije za foldere. Sada kada pređete ikonom preko ikone, odmah se kreira folder. Otvaranjem foldera možete da pokrenete aplikaciju, reorganizujete ikonice aplikacija i preimenujete folder. Ovo nije slučaj samo sa aplikacijama, takođe možete dodavati kontakte u foldere što daje mnogo brži pristup kako omiljenim aplikacijama tako i omiljenim kontaktima.

vidzeti i aplikacije

Dok bar u dnu vam daje ikone za otvaranje aplikacija i vidžeta, ladlice za aplikacije (App Drawer) i browser-a. Takođe imate dodatne dve pozicije gde možete staviti šta god vam padne na pamet. Dovoljno je da prevučete bilo koju ikonu aplikacije ili foldera na ovu poziciju i imaćete pristup istim kroz sve ekrane.

Otvaranje ladlice sa aplikacijama se nije mnogo promenilo, ali tabovan interfejs za pristup kako aplikacijama tako i vidžetima je dobrodošla. Ono što je promenjeno da više izgleda kao HoneyComb jeste skrolovanje, tako da sada listate aplikacije sa leva na desno umesto duuugačkog vertikalnog skrola.

Bez dugmića

Na dnu svakog ekrana – barem što se Galaxy Nexus telefona tiče, koji nema ni fizičke ni kapacitivne dugmiće, nalaze se virtuelni dugmići za Home, Back i “Task Manager”. Ove kontrole se mogu zamračiti ili kompletno ukloniti u zavisnosti šta radite. Pretpostavljam da će biti neki gestikulacioni pokret koji će ove dugmiće vratiti, inače možemo ostati u nekim situacijama bez kontrole 🙂

Notifikacioni Bar

Notifikacioni bar je dosta unapređen. Dobijate mnogo više informacija kao npr. broj notifikacija istog tipa, kao i fotografije sa leve strane koje su vezane za specifičnu notifikaciju. Neke aplikacije će prikazati samo svoju ikonu, dok druge mogu da prikažu kontaktnu fotografiju za propuštene pozive i SMS poruke.

Takođe inovacija u notifikacionom baru je da možete da uklonite pojedine notifikacije. Ako želite da se rešite neke notifikacije a ne želite da ih sve uklonite, kao na Cyanogen-u, sada možete da svajpujete i ona će nestati. Intuitivno, jednostavno i veoma korisno.

Dodatna mogućnost vezana za notifikacioni bar je da mu možete pristupiti i sa ekrana za zaključavanje, kao i nativne kontrole za music aplikaciju u notifikacionom baru. Nadam se da je pristup notifikacionom baru opcioni jer može narušiti privatnost.

Redizajniran meni za podešavanja

Meni za podešavanja je takođe redizajniran sa novim kontrolama i novim UI momentima. Nije mnogo unapređeno, ali svaka promena na bolje je dobro došla.

Multi-tasking

tasks

Prelazak iz aplikacije u aplikaciju je sada mnogo olakšan i to je moguće sa osnovnih kontrola koje su na ekranu. Dobijate listu aplikacija koje ste skoro koristili i prikaz vaše poslednje aktivnosti u toj aplikaciji. Vertikalnim skrolovanjem  i jednim “tepom” se vraćate u odabranu aplikaciju. Ova funkcija je već prezentovana u HoneyComb-u, ali novina je da možete ukloniti aplikaciju jednostavnom gestikulacijom na desno. Isto kao sam notifikacijama. Na ovaj način se ne gasi aplikacija, već se samo uklanja sa liste.

Unos teksta i editovanje

Na Androidu 4.0 tastatura je sličnija Gingerbread tastaturi nego HoneyComb verziji, ali ima neke novine. Pored unapređene predikcije i preciznosti, Google je ubacio i bolje kontrole za editovanje.

Tabovi za pomeranje selekcije su ponovo vraćeni, ali sada možete da zamenite selektovani tekst jednostavnim tepom na dugme. Takođe možete da pomerite selekciju bilo gde u rečenici ukoliko hoćete da promenite red reči ili pak redosled rečenica.

text

Možda i najveća inovacija u ovom segmentu je unos teksta glasom. I dalje je tu ikona mikrofona koja aktiviran glasovni unos teksta, ali više ne morate da izgovorite celu svoju rečenicu i svaki put pritiskate mikrofon. Ako se zaustavite na određenoj reči ili sekciji, automatski će biti dodate reči koje izgovorite u realnom vremenu i nastavlja sa slušanjem za nove reči dokle god ne precizirate da završavate unos teksta.

Kako su i na prezentaciji najavili, za tako kratko vreme nisu stigli da prezentuju i opišu sve novine, tako da možemo da očekujemo još dosta.

Ako vas interesuje šta je urađeno po pitanju samih aplikacija koje dolaze uz novi Android 4.0 Ice Cream Sandwich, pročitajte i ovaj tekst.

Tags: 4.0AndroidfontIce Cream SandwichICSredizajnRobotouiUX

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *