Nove stare aplikacije u Android 4.0 Ice Cream Sandwich-u

Objavio u 19/10/2011 u 22:10

Iako je prezentacija bila i od Samsunga i od Google-a, Google je definitivno uzeo veći deo kolača 🙂 Ice Cream Sandwich kao da je otišao daleko u budućnost u odnosu na svoje predhodnike i konkurente, ali sve to zahvaljujući redizajniranom interfejsu koji je implementiran u svaki kutak Android operativnog sistema. Ono što je stvarno bilo neophodno da se redizajnira su Google-ove osnovne aplikacije koje dolaze uz sistem. Google je to odradio odlično i one su sada kompletno redizajnirane i nekako imam uniformisan izgled, kao i kontrole u njima. Gestikulacije su sada u ovim aplikacijama iste kao i u ostatku Ice Cream Sandwich OSa.

GAPPS

Browser

Android ICS browser

Dosadašnji browser na Androidu jeste bio brz, ali pored toga gotovo i da nije imao neke opcije, pa smo sve to nadoknađivali alternativnim browser-ima. Novi browser donosi novi sistem tabovanog surfovanja. Tabovi se ponašaju kao i task manager za poslednje korišćene aplikacije, gde su prikazani vertikalno. Takođe je moguće svajpovati kako bi ste zatvorili tab. A ono što je stvarno korisno jeste mogućnost čuvanja stranice za offline čitanje.

Ono što će se sigurno svideti većini vas koji koristite Chrome jeste sinhronizacija bookmark-a. Tako da ćete sada imati sve bookmark-e iz Chrome-a na svom telefonu i obrnuto. Još par novih opcija je dodato poput “request desktop site” opcija u meniju koja će vam pružiti mogućnost da vidite desktop verziju sajta ako ne želite da čitate mobilnu verziju, i novu “incognito mode” opciju ako ne želite da iko ikada sazna gde sve bili.

Gmail

Omiljena aplikacija gotovo svih korisnika Android telefona je Gmail. U Ice Cream Sandwich verziji je dobila novi interfejs i novi “action bar” na dnu za pristup najčešće korišćenim funkcijama. Navigacija kroz aplikaciju je sada gotovo ista kao i kroz ostatak sistema. Kada se otvori mail, prevlačenjem levo ili desno prelazite na sledeći ili predhodni. Sada će pregledanje mail-ova biti još veće uživanje. A ono što je stvarno uber cool je offline funkcija koja omogućava da pristupite svim vašim mail-ovima u poslednjih mesec dana bez internet konekcije sa mogućnošću pretrage.

Calendar

Kalendar je takođe dobio redizajn i sada se uklapa u ostatak interfejsa zajedno sa gestikulacionim pokretima za navigaciju. Pinch-to-zoom funkcija je takođe dodata tako da možete da uvećanjem vidite više informacija o nadolazećim podsetnicima.

Podešavanja

Android-ICS-usage-all

Možda smatrate da Settings nije aplikacija, varate se 🙂 I ovo je aplikacija, a takođe je dobila redizajn i novu funkciju nazvanu “Data Usage Controls.” Klikom na DUC dobićete grafikon koji prikazuje potrošnju za trenutni račun, pa vam čak i daje mogućnost predikcije potrošnje do kraja meseca na osnovu pređašnje potrošnje. Ovaj grafik je interaktivan i daje vam mogućnost da postavite limit linijom preko koje ne želite da pređete. Možete postaviti limit kada da vas sistem obavesti da usporite malo sa youtube-om, kao i limit kada da vam blokira 3G protok tako da ne prekoračite one “besplatne” megabajte koje dobijate uz vaš paket. Iako se Android tim uporno trudi da pruži korisnicima punu kontrolu, ova opcija može biti komplikovana običnim korisnicima.

Camera

Android ICS camera

Stara Android kamera koja je kao prvo izgledala očajno, a pri tom je imala malo opcija je sada kompletno redizajnirana u Ice Cream Sandwich-u koja ima tzv. “zero shutter-lag” koji hvata slike u momentu. Google je takođe dodao neke jako zanimljive opcije u kameru koje su već postojale u drugim aplikacijama i zadobile veliku popularnost. Ovo su Panorama, opcija za pravljenje panoramnih fotografija u kontinualnom stilu. Znači samo skenirate šta želite da fotkate i aplikacija sama izgeneriše/uklopi panoramu. Nekoliko video opcija je takođe dodato, kao što su kontinualni fokus, pravljenje fotki u toku snimanja i mogućnost zumiranja prilikom snimanja.

Gallery

Android ICS gallery share

Editovanje fotografija je sada mnogo lakše ili je barem tako izgledalo na prezentaciji sa novom unapređenom Gallery aplikacijom. Prvo, nema više 3D efekta (o fala ….) i zamenjena je novim interfejsom koji je u novom Android stilu magazina. Aplikacija sada prikazuje thumbnail-ove na kojima ćete odmah videti i tagovane prijatelje. Dodati su i neki prostiji efekti za one koji vole da menjaju izgled fotografije, kao i olakšano share-ovanje na društvene mreže.

Contacts/Dialer

Android ICS contact connect

Ako je postojao deo Androida koji me je uvek nervirao, to je svakako bio Contacts i Dialer. Sreća, Contacts (People) je konačno kompletno izmenjen. Potpuno nova People aplikacija ima iste komande zasnovane na gestikulaciji kao i svuda u OSu tako da potezom na levo ili desno dobijate Dialer, ili informacije o propuštenim pozivima. Možda i najbolji deo je sada mogućnost dodavanja fotografija u visokoj rezoluciji za kontakt. Za ovo sam koristio Full Screen Caller ID aplikaciju, ali eto ni to više neću morati 🙂 Nema više blurovanih fotografija kada vas neko zove. Google se stvarno potrudio da Contact aplikaciju napravi više nego običan Dialer. Kako oni to nazivaju “živi prozor u vaš društveni život”, zahvaljujući statusima sa društvenih mreža. Takođe su dodali i visual voicemail tamo gde je oduvek i trebala da bude. Takođe je dodata i opcija odbijanja poziva sa slanjem tekstualne poruke.

Ostalo

YouTube, Maps, Google+ i Music su takođe dobili redizajn ali nisu prikazani na prezentaciji. Što se tiče samog interfejsa operativnog sistema Ice Cream Sandwich Android 4.0 imate tekst o tome ovde.

Kao što ste verovatno primetili, Google se dosta potrudio da kompletno redizajnira UI i promenio način kako ćemo mi Android korisnici koristiti OS. Sada je sve mnogo konzistentnije – nešto što je Androidu trebalo već duže vreme.

Tags: 4.0AndroidaplikacijeIce Cream SandwichICSredizajn

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Pozdrav svima, interesuje me zasto se ne preporucuje rutovanje “brendiranih” S2 (Telenor,Vip,Mts)? Uzeo sam s2 u Telenoru i hteo bih u bliskoj buducnosti da instaliram Ice Cream Sandwich.

  • Coby je, u suštini, rekao sve što sam ja hteo da kažem čitajući ovaj, i ostale tekstove o ICS-u… 🙂

  • U sustini, nista specijalno novo nije prikazano, implementirali su gomilu funkcionalnosti iz aplikacija koje su vec postojale u Android svetu i koje svi mi imamo u razlicitim oblicima i na razlicitim romovima. Ne zelim previse da se odusevljavam, jer cu se osecati kao Apple fanboy koji velica “revolucionarni” proizvod. 🙂 Mnogo mi se svidja mi se novi look & feel, svidja mi se bas to sto vise necu morati da skidam gomilu dodatnih programcica!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *