NFC možete testirati na Sziget-u

Objavio u 05/06/2011 u 11:42

sziget 2007NFC je skraćenica od Near field communication, što u prevodu znači komunikacija na malu udaljenost. Google je ovu tehnologiju uveo u mobilni svet sa Nexus S telefonom, ali njena primena je daleko od masovne upotrebe. Mogućnosti su stvarno široke i verujem da će u skorije vreme biti sve više i više implementacija. Na svu sreću telefoni koji nemaju NFC čipove, moći će da se “apgrejduju” Netcom-ovom SD karticom koja će u sebi sadržati NFC čip. Ne znam kada će stići u Srbiju, ali nadam se uskoro.

Pitate se šta će vam ovaj NFC čip? Pa evo jednog primera gde bi ste mogli da je iskoristite.

Jeste da nije u Srbiji, ali je u najbližem komšiluku. Sziget festival je muzički festival koji se redovno održava svake godine u avgustu mesecu i uvek je pun tehničkih novotarija za sistem plaćanja. Pošto je Vodafone njihov glavni sponzor, ove godine uvode sistem plaćanja na festivalu NFC čipom. Pitam se da li EXIT festival planira da uvede ovako nešto ove ili narednih godina, jer bi to stvarno dosta pomoglo. Pogotovo što na takvim dešavanjima se često dešava gubljenje novčanika.

Princip će biti jednostavan. Uplatite određenu količinu keša, prislonite telefon na uređaj, on vas dopuni i kad kupujete pivo, klopu ili bilo šta na ovom festivalu, dovoljno je da prislonite telefon na uređaj koji će vam skinuti tačno onoliko koliko piše na kasi 😀 Nema kusura, glupavih tokena itd. koji samo stvaraju nepotrebne gužve.

Možda je off-topic, ali vredno je napomenuti da će na istom ovom Sziget festivalu Vodafone omogućiti i 21 megabitni internet, tako da ovo bi na neki način bio poziv svim gikovima koji vole dobru muziku, 4sq čekinove, tvitovanja, fb statusa itd 🙂

Pošto youtube klip nije moguće embedovati, posetite ovaj link kako bi ste videli prezentaciju Netcom-ove nove SD kartice.

Tags: festivalkupovinaNetcomNFCSDCardSziget

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *