Nexus S se pridružio misiji Atlantis šatla

Objavio u 09/07/2011 u 19:31

space-shuttle-atlantisJučerašnje lansiranje spejs šatla Atlantis je verovatno poslednje koje ćemo u skorije vreme videti :(, bar što se NASA-e tiče. Google-ov Nexus S je bio dovoljne sreće da se ukrca na ovaj let.

NASA je odobrila Nexus S i dala zeleno svetlo za njegovo svemirsko putovanje. Nexus S je poleteo zajedno sa zadnjim letom šatla kako bi pomogao u testiranju novih malih satelita nazvanih SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites).

Nexus S će pomoći SPHERES mnogo više mogućnosti i unparediti komunikaciju zemlja-nebo. Iz kontrolnog centra će moći da kontrolišu Nexus S kako bi izvršavali određene zadatke poput analize inventara ili enterijera na svemirskoj stanici.

Bilo bi lepo da znamo koja verzija Android-a pokreće Google-ov Nexus S. Moguće i da je Android 2.3.5 koji je skoro leak-ovao, a moguće je i da je neki modifikovani Android specijalno za ove potrebe.

Neverovatno je kakve uređaje nosimo sa sobom u džepovima, tačnije za šta su sposobni, a mi na njima igramo igrice 🙂

Ako vas zanima više o tome šta će Nexus S raditi u svemiru, pročitajte zvanično saopštenje:

SAMSUNG-ov NEXUS S NA NASA-inom POSLEDNJEM ŠATLU

NASA je opremila tri SPHERES sa Nexus S pametnim telefonom od Google-a za misiju na Međunarodnoj Svemirskoj Stanici

Kennedy Space Center – 8 Jul, 2011 — Samsung Telecommunications America (Samsung Mobile), vodeći proizvođač mobilnih telefona i broj jedan proizvođač u Sjedinjenim Državama i Google™ su danas najavili da je Nexus™ S, je u poslednjem NASA-inom šatlu. Kao lider u tehnologiji i inovacijama, Samsung je sa ponosom deo ovog trenutka koji će zasigurno biti zabeležen u istoriji.

Google Nexus S je deo istraživanja koji će opremati male leteće satelite nazvane Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites (SPHERES) koje će astronautima omogućiti razne mogućnosti i dati bolju komunikaciju zemlja-nebo. Nexus S je prvi komercijalni pametni telefon koji je odobren od NASA-e za let spejs šatlom i odobren za korišćenje u Međunarodnoj Svemirskoj Stanici. Eksperiment će koristiti SPHERES koje su unapređene pametnim telefonom kao robote na daljinsku kontrolu, kako bi vršili ispitivanje enterijera i inspekcije na stanici, da snima fotografije i video, i da ispita kako bi roboti mogli da pomognu u budućim ljudskim istraživanjima.
Dodatak Nexus S-a SPHERES-ama će dodati mogućnosti svakom satelitu pojedinačno, što će poboljšati NASA-ino razumevanje i istraživanje svemira. Glavni inženjer u Intelligent Robotics Group u NASA-inom Ames istraživačkom centru, Moffett Field, Kalifornija, objašnjava: “Spajanjem pametnog telefona, momentalno pravimo SPHERES mnogo inteligentnijim. Sa pametnim telefonom, SPHERES će imati ugrađenu kameru koja će snimati slike i video, senzore da pomognu u inspekcijama, moćan procesor za kalkulacije, Wi-Fi konekcija koja će biti korišćena za transfer podataka u realnom vremenu na svemirsku stanicu i kontrolu misije.”

“Samsung je veoma ponosan na činjenicu da je Nexus S izabran za let na NASA-inom poslednjem letu spejs šatla, čak je i to istorijski,” rekao je Dale Sohn, predsednik Samsung Mobile. “Istraživanje koje će biti izvedeno sa SPHERES-ama koje koriste Nexus S će pomoći praćenju i komunikaciji sa Međunarodne Svemirske Stanice.”

1999. grupa MIT studenata je u saradnji sa ministarstvom odbrane i NASA-om napravila satelite veličine odbojkaške lopte. Ovi sateliti se sad nazivaju Synchronized Position Hold, Engage, Reporient, Experimental Satellites (SPHERES) i ovakva tri satelita su na Međunarodnoj Svemirskoj Stanici od 2006. Svaka sfera sadrži pogon, napajanje, navigaciju i opremu za kalkulacije. Kada je prvi put dizajnirana, mogućnosti današnjice nisu postojale, pa je napravljen port za nadogradnju na svakoj sferi. Dodaci u vidu senzora se mogu dodati na satelit, kako bi omogućili bežično napajanje i kamere kao sastavni deo sistema. Nexus S je prvi komercijalni pametni telefon koji je postao deo sfere preko ovog porta.

Tags: atlantisISSNASANexus SSpaceSPHERESSvemir

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *