Motorola Mobility i patenti

Objavila u 22/08/2011 u 17:49

Kako je Google kupio Motorola Mobility, krenule su razne priče o tome kako Google kao softverska kompanija prelazi i na hardver, kako će Motorola imati prednost kao partner u odnosu na druge partnerske kompanije sa kojima Google sarađuje, kako Google ovom kupovinom planira da unapredi Google TV servis, a zapravo iza svega ovoga se kriju patenti. Kako je Apple krenuo žestoko da tuži sve redom, a i sve ostale kompanije se međusobno tužakaju, Google se fino iskeširao da bi pomogao Androidu i zaštitio ga na taj način. Verujem da kad su već kupili Motorola Mobilty da će iskoristiti i one druge nabrojane mogućnosti, što da ne. Uglavnom, ovom kupovinom Google je dobio 17.000 patenata a još 7500 patenata čekaju odobrenje.

Kako kaže advokat za patente, David Mixon, oko 18 Motorolinih patenata će igrati ključnu ulogu u odbrani Androida.  Jedan patent iz 2001. godine onemogućava tipkanje po ekranu kada se telefon približi glavi korisnika i tako se  onemogućuje pozivanje brojeva ili spuštanje slušalice u toku razgovora slučajnim dodirom (proximity sensor). Drugi patent iz 1994. je vezan za povećanje prostora za skladištenje podataka dok treći omogućava korisniku da kontroliše slanje informacija u vezi sopstvene lokacije preko mreže. Ostali patenti pokrivaju još neke pokrete vezane za ekrane osetljive na dodir, softver za upravljanje aplikacijama i nešto vezano za 3G prenos podataka.

I tako dokazi na sunce, debelo plaćeni advokati pa ćemo videti ko će izaći kao pobednik a ko kao luzer. Biće interesantno.

Izašao je i interesantan infografik gde možete videti ko tu koga tuži zbog patenata. 🙂

mobilni patenti tuzbe

Tags: googlehardverkupovinamotorolapatentisoftvertužbe

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Hahahahhah…Ne znam zasto,ali sam se dobro i fino nasmejao kad sam pregledao grafik 😀

  Steta sto ne primenjujemo borbe do smrti (oko stvari kao tuzbe,uvrede casti,i slicno…kao u mnogim civilizacijama jos p.n.e.) 🙁 Tek bi onda bilo zanimljivo ko bi bio pobednik 😀

  • hehehe…… meni se uvek cinilo da se apple vodi tim konceptom borbe do smrti ( No.1, ”finish him”, the only one, naj naj naj)al’ im ne ide 🙂

   ne znam da li su se stvari samo tako slucajno pogodile ili je google vec umesao prste, ali posle objave vesti o kupovini motorole pojavile su se i vesti da je samsung dobio pravo da brani svoj galaxy tab (iako je predhodno bez odbrane zabranjen u EU),a i apple je menjao osnov za tuzbu.
   mozda samo slucajnost,a mozda i prilagodjavanje novoj situaciji

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *