Google: Sad je stvarno dosta Apple!

Objavio u 20/08/2012 u 19:10

fight club

Još od momenta kada je Google kupio Motorola Mobility, potajno sam se nadao ovom momentu i evo, tu je. Apple je u poslednje vreme nastojao da zabrani što je više Android uređaja mogao. HTC, Samsung i Motorola su okusili gorak ukus Apple-ovih tužbi. Ali stvari su se promenile: Google sada poseduje Motorolu Mobility i ne gubi vreme u odbrani kako svojih partnera, tako sada i svojih patenata. Google sada pokušava da zabrani prodaju iPhone-a, iPad-a i Mac računara u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo može biti veoma opasno po Apple.

Ovo je prvi put da Google lično izlazi na sud, a ne da iz prikrajka pomaže partnerima na sudu. Google je sada krenuo u akciju, a ovo suđenje nije o glupim patentima ikonica i zaboljenih ivica.

Google i Motorola sada podnose tužbu protiv zloupotrebe patenata za nestandardne patente. Koliko ja razumem, to su “patenti” koji ne mogu da se patentitaju, ali ih je određena strana, u ovom slučaju Motorola, izumela. Što znači da ako pobede u ovom suđenju, Apple će biti primoran da kompletno izbaci upotrebu patenata u njihovim proizvodima.

Još uvek nema tačnih informacija o kojim WiFi patentima se radi (da neki WiFi patenti su u pitanju), ali se zna da je Motorola pokušala da se dogovori sa Apple-om (od 2010.), što je Apple očigledno odbio. Motorola je izjavila:

“Želeli bi da sravnimo račune po pitanju patenata, ali Apple ne želi da sarađuje po pitanju licence, što nam ostavlja malo izbora, to jest da branimo sebe i inovacije naših inženjera”.

Ovo je potpuno novi nivo u Google Apple ratu. Ovo više nije samo OEM protiv Apple-a. Ovo je možda najveća bitka kompanija do sada. Ako ovo dospe na sud, Apple će imati pune ruke posla i možda će čak morati da se obrati Microsoft-u za pomoć

[via: Bloomberg i Mobilenapps]

Tags: ApplegoogleMobilitymotorolaSudtuženjeWiFizabrana

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
  • i ja mislim isto sta je bilo sa presudom kada ce se okoncati…

  • Bojim se da od ovog nece biti nista, jednostavno je prevelik ulog da bi neko izgubio. Apple ima strasan lobi u ameriki toj tako da ne smeju nista da im zabrane. Eventualno neke smesne kazne (stotine miliona) i to je to… :\

  • Fu*k “Apple!”

  • Ajmo idemooo, samo bih voleo da Moto-Google spuste malo Apple na zemlju (i malo dublje) jer ovi su se nameracili da zabrane sve moguce i nemoguce telefone na planeti Zemlji a i sire po mogucstvu! A i jedva cekam da uradim screenshot kada Apple bude okacio na svoj sajt u V. Britaniji da nisu kopirali Samsung-ov tablet! F… Yeahhh! 😀

  • Od celog ovog teksta, slika mi se najvise svidja :PPPPPPPPPPPPP

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *