Google planira da pojača kontrolu nad Androidom

Objavila u 01/04/2011 u 8:45

android openPo Bloomberg Businessweek izveštaju, Google planira da preuzme više kontrole nad njihovom mobilnom Android platformom. Bloomberg je saznao ove informacije od nekolicine izvršnih šefova kompanija iz Android ekosistema. Kako kažu, Google planira da izuzme iz njihovog programa za raniji pristup kodu kompanije koje ne budu sarađivale i ne budu dozvolile da Google osmatra modifikacije Android platforme pre nego što se sam uređaj pusti na tržište. Na ovaj način, Google će imati kontrolu nad softverom koji kompanije prave za Android kao što su HTC-ov Sense, Samsungov TouchWizz i druge. Da bi kompanije koje koriste Android platformu ostale u trci, nije dovoljno samo ugrađivati sve bolji hardver, neophodno je da isporučuju i poslednji softver za njihove uređaje.

Google obično daje velikim kompanijama pristup source code-u za njihov nadolazeću verziju Androida ranije nego što ga zvanično objavi. Tako da gubitak prava na zavirivanje u kod pre svih bi definitivno bio gubitak za velike kompanije.

Ovde se nameće pitanje, da li bi ovim postupkom Android bio manje otvoren? Ali pozitivna strana bi definitivno bila u tome da bi kompanije uspevale brže da isporuče update za njihove korisnike ukoliko sarađuju sa Google-om u toku razvoja.

Šta vi mislite?

via androidpit

slika hothardware.com

Tags: AndroidBloombergkodkontrolaopen sourcepristup

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

4 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share