Google kupio Motorola Mobility

Objavila u 15/08/2011 u 14:58

google motorolaOva eksplozivna vest na koju sam danas naletela na tviteru me je naterala da odmah sednem i prenesem je svima vama. Google je kupio Motorola Mobility diviziju za 12.5 milijardi dolara. Mobility je naziv koji je Motorola dala za konzumentnske uređaje gde spada i Droid linija pametnih telefona i Xoom tablet. Na ove linije Motorola integriše Android operativni sistem. Ovo bi značilo da Google ovim korakom ulazi u hardverske vode.

Tako smo imali Nexus koji je uradio HTC, Nexus S koji je izradio Samsung, da li to znači da će Nexus Prime biti Motorola? Google planira da pokrene Moto Mobility kao odvojeni biznis koji će licencirati softver.

Saopštenje sa Google bloga:

Ova kombinacija će biti velika baterija Androidu, poboljšanje konkurencije i ponuda fantastičnog korisničkog iskustva

MOUNTAIN VIEW, Calif. & LIBERTYVILLE, Ill., Aug 15, 2011 (BUSINESS WIRE) — Google Inc. GOOG -3.32%  i Motorola Mobility Holdings, Inc. MMI +60.32% su danas najavili da će definitivno potpisati ugovor gde Google kupuje Motorola Mobility za 40 dolara po akciji u kešu, što je u totalu negde oko 12.5 milijardi dolara. Transakcija je odobrena od glavnih direktora obe kompanije.

Ova kupovina Motorola Mobility će postaviti Android za posvećenog partnera i omogući će Google da nadzire Android ekosistem i poboljšaće konkurenciju u mobilnom kompjutingu. Motorola Mobility dobija Android licencu i Android ostaje otvoren. Google će posao sa Motorola Mobility voditi odvojeno.

Larry Page, CEO Google kompanije kaže: “Motorola Mobility-eva potpuna posvećenost Androidu je stvorio prirodno slaganje ove dve kompanije. Zajedno, napravićemo neverovatan korisnički interfejs i iskustvo koje će dopuniti Android ekosistem i doneti benefit korisnicima, partnerima i developerima. Gledajući unapred, želim dobrodošlicu Motorolašima u familiju Guglaša.”

Sanjay Jha, CEO Motorola Mobility, kaže:, “Ova transakcija dodaje značajnu vrednost Motorola Mobility kompaniji i pruža nove mogućnosti za naše zaposlene, korisnike, partnere širom sveta. Mi smo imali već produktivno partnerstvo sa Google kompanijom da bi izneli napredno Android platformu, i sada sa ovom kombinacijom bićemo u mogućnosti da budemo inovativni i da iznesemo neverovatna mobilna rešenja na mobilne uređaje i kućne poslove.”

Andy Rubin, Senior Vice President za Mobile u Google, kaže: “Očekujemo da će ova kombinacija omogućiti da prodremo na novo parče zemlje sa Android ekosistemom. Naša vizija je da Android ostane besplatana i da se Google i dalje posvećuje tome da ANdroid ostane otvorena platforma sa vibrantnom open source komunom. Nastavićemo da sarađujemo sa svim našim vrednim Android partnerima kako bi razvijali i distribuirali inovacije zasnovane na Android uređajima.”

EDIT:

Najviše se radi o patentima kako kaže Larry Page, Google CEO, na ovaj način će Motorola učvrstiti Google patent portofolio i bolje zaštititi Android od anti-kompetitivnih napada od strane Microsoft-a, Apple-a i drugih kompanija.

“We recently explained how companies including Microsoft and Apple are banding together in anti-competitive patent attacks on Android. The U.S. Department of Justice had to intervene in the results of one recent patent auction to “protect competition and innovation in the open source software community” and it is currently looking into the results of the Nortel auction. Our acquisition of Motorola will increase competition by strengthening Google’s patent portfolio, which will enable us to better protect Android from anti-competitive threats from Microsoft, Apple and other companies.”

Tags: akcijegooglekupovinaMobilitymotorolasaradnja

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

4 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Veljko Odobasic 16/08/2011 u 12:42 AM

    Odlična vest.
    Nadam se da će sada napokon update-ovi za Android da funkcionišu normalno i da ih svi dobijaju u isto vreme!
    To mnogo znači na iPhone-u, a tako nedostaje Andrioidu.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *