Android One projekat – Google i MediaTek se udružuju

Objavio u 27/06/2014 u 15:30

Prekjuče smo na Google I/O konferenciji mogli da vidimo najavu projekta Android One. Sundar Pichai je na prezentaciji čak tvrdio da je on par meseci koristio test verziju telefona i da je veoma zadovoljan kako radi. Ovim projektom Google želi da osigura smartphone za novih pet milijardi korisnika na tržištu u razvoju.

U ovom projektu, Google dizajnira hardver prema svojim standardima, što će omogućiti redovan apdejt softvera i da to radi savršeno. Naravno, kao uslov, Google traži da Android bude stock Android (AOSP) koji neće biti zatrpan bloatware-om. Nešto slično Nexus programu.

Kao jedan od prvih koraka je partnerstvo sa proizvođačem procesora MediaTek, sa kojim će zajedno raditi na proizvodnji čipova koji će kasnije biti ugrađivani u niskobudžetne uređaje. Za sam softver i kasniji njegov apdejt će biti zadužen Google, a ne proizvođač samog uređaja.

Međutim ova vest nije važna samo za telefone koji predstoje, već i za trenutne uređaje koji imaju MediaTek čipove. Samim tim što će MediaTek imati AOSP softver u budućnosti, to znači da možemo da očekujemo i Custom ROM-ove poput CyanogenMod, AOKP, Paranoid Android, Omni itd. na telefonima koji sada imaju MT čipove … Dosta Alcatel telefona, Lenovo itd.

Svakako odlične vesti!

Tags: Android OneAOSPgoogleMediaTekniskobudžetni telefoni

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *